Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå satsar på att samla in drogsprutor - tusentals återlämnas men få hittar till insamlingskärlen

Från 2020
Annika Immonen vid ett insamlingskärl för drogsprutor.
Bildtext Lådorna är säkra, garanterar servicedirektör Annika Immonen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå har haft insamlingskärl för använda drogsprutor sedan augusti i fjol. Försöket har fått god respons, men det är för tidigt att dra längre slutsatser om experimentet har lyckats, säger servicedirektör Annika Immonen.

Staden valde i fjol att öka möjligheten att samla upp drogsprutor i stället för att de ska lämnas kvar i parker, på gator eller någon annanstans i terrängen. Smutsiga nålar och sprutor kan då förstöras på rätt sätt.

– Det låter lite dramatiskt, men det är tänkt för dem som använder droger. De ska lätt kunna kasta bort sina sprutor så att det sker på ett tryggt sätt, säger Annika Immonen, servicedirektör vid Tjänster för vuxna.

De fem insamlingskärlen finns i Borgå centrum, Gammelbacka, Huktis och Vårberga. En låda rymmer 300 använda sprutor.

– Vi försöker följa upp när lådorna behöver tömmas. Ingen låda behöver tömmas ännu. På vissa områden har man använt dem mera flitigt och på vissa lite mindre, säger Immonen.

Merparten av använda drogsprutor och -nålar har under hösten och vintern i stället återlämnats till hälsorådgivningen Vinkki.

– En orsak är säkert den att lådorna kom på hösten och vi vet att förbrukningen utomhus är som störst på våren och sommaren.

Insamlingskärl för drogsprutor.
Bildtext Insamlingskärlet är tydligt markerat med stora symboler.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I den första fasen av försöket söker Borgå stad erfarenheter och respons om uppsamlingskärlen.

Sopkärlen kan lätt urskiljas från andra sopkärl. De har fästs i huvudsak i belysningsstolpar i park- och gatuområden.

Kärlet har också ett separat innerkärl som sprutorna samlas i. I kärlen ska man inte lägga vanligt skräp eller tobaksfimpar.

Borgå stads hälsorådgivning Vinkki ansvarar för att kärlen töms.

– Förbrukarna har varit nöjda. De har fått vara med och påverka vart lådorna placeras. Yrkesmänniskorna som jobbar med förbrukarna har också varit nöjda och invånare som har råkat se dem, säger Immonen.

Sprutor, nålar och rådgivning

Använda nålar och sprutor byts ut vid hälsorådgivningen Vinkki, som fungerar i boendeenheten Koivula. På Vinkki får droganvändare både rena nålar och hälsorådgivning.

– Man delar ut och försöker då samtidigt ge hälsorådgivning och hålla lite uppsyn i vilken kondition människor är.

Rena sprutor delas också ut för att undvika att de sprids bland andra missbrukare. Smutsiga nålar kan till exempel orsaka hepatit.

Vårdkostnader för en person med hepatit kostar omkring 5 000 euro per år. 2019 uppgick Vinkkis kostnader för vårdartiklar, största delen sprutor, till 4 800 euro.

Vinkki delar ut omkring 6 000–8 000 sprutor per månad och får tillbaka omkring 6 000 stycken, vilket tyder på att återlämningen bland missbrukare som använder droger intravenöst är bra.

– Vi övermissbrukar inte, men är inte någon snällare stad än någon annan. Sanningen är att det finns missbrukare över allt.

Rör inte med bara händer

Om du hittar en använd drogspruta ska du inte röra den med bara händer.

– Du ska ha ett papper eller en näsduk och försöka hitta en sådan här låda som du kan sätta den i.

Hur säkra är insamlingskärlen om de inte töms så ofta?

– Dom är säkra. Du kan inte komma åt sprutorna, de är inkapslade så att säga in i lådan. Du får upp lådan bara med en nyckel, säger Annika Immonen.

4.2.2020: Dags att söka sommarjobb och Sibbobor funderade på prylar

20:27

Diskussion om artikeln