Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska medaljhoppet Jenny Fransson fast i dopningskontroll – tas bort ur OS-truppen: ”Hela hennes värld har rasat samman”

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 20:47.
Jenny Fransson jublar med den svenska flaggan på ryggen
Bildtext Jenny Fransson har vunnit flera mästerskapsmedaljer i brottning.
Bild: /All Over Press

Den flerfaldiga mästerskapsmedaljören Jenny Fransson har åkt fast i ett dopningstest skriver Dagens Nyheter. Brottarens a-prov ska visa spår av metyltestosteron. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, säger SOK:s verksamhetschef.

Jenny Fransson har tagit flera VM och EM-medaljer samt ett OS-brons under sin karriär och var ett stort medaljhopp för Sverige till OS i Tokyo. Men nu har hon åkt fast i en dopningskontroll.

Enligt Dagens Nyheter (bakom betalmur) hittades en liten mängd av den anabola steroiden metyltestosteron i Franssons dopningsprov.

– Hela hennes värld har rastat samman. Det finns fortfarande oklarheter och det är bara a-provet som är analyserat, säger brottningsförbundets pressansvarige Zakarias Tallroth till tidningen.

Fransson förnekar att hon medvetet dopat sig och hävdar att hon fått i sig preparatet av misstag.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, säger hon till DN.

I dag träffade Fransson Svensk antidopning som utreder dopningsfall i Sverige och fick information om att hon sannolikt fått i sig en dos inom fem dagar före testtillfället.

– Det känns som att hela livet är förstört. Jag googlade på ämnet och blev bara mer och mer förskräckt över att jag haft det här i kroppen, säger hon.

"Tråkigt om ett misstag får så stora konsekvenser"

Sveriges olympiska kommitté har tagit bort Fransson ur OS-truppen i väntan på att b-provet ska analyseras.

– Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga.

– Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag. Det är oerhört tråkigt om ett misstag får så stora konsekvenser. Om b-provet visar samma sak som a-provet kommer Jenny inte att ha möjlighet att tävla för Sverige i OS, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Fransson skulle ha tävlat i svenska mästerskapen i helgen men hoppade av och hänvisade till sjukdom.

Om även b-provet är positivt väntar en lång avstängning för Fransson. Redan nu är det klart att hon missar EM som börjar nästa vecka.

– Då det gäller anabola steroider som räknas som en grov dopningsförseelse är utgångsläget en fyra år lång avstängning. Men det är som sagt utgångsläget för förseelsen. Det kan finnas omständigheter i ett fall som gör att påföljden sänks något, säger Tommy Forsgren som utreder dopningsärenden till Sportbladet.

Diskussion om artikeln