Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobor samlades för att lära sig bli av med onödiga prylar: ”Man blir irriterad av saker som väller ut ur skåpen”

Från 2020
Två kvinnor står i dörröppningen till en stor sal där människor sitter runt bord.
Bildtext Eivor Skogberg och Ulla Lindholm deltog i inspirationskvällen i hopp om tips på att lära sig bli av med onödiga prylar.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Hur blir man av med prylar man inte behöver? Nyfikna Sibbobor lockades till brandkårshuset i Box i Sibbo på måndagskvällen för att få svar på den här frågan.

- Jag har alldeles för mycket prylar. Och jag har svårt att göra mig av med dem, säger Ulla Lindholm.

Lindholm är en av de Sibbobor som kommit till brandkårshuset i Box för att få tips på hur man ska bli bättre på att göra sig av med onödiga saker.

På plats för att svara på frågan och ge tips finns Ida Haapamäki från Marthaförbundet. Under kvällen föreläser Haapamäki om just överflödet av prylar och hur de kan skapa stress i vardagen.

Innan föreläsningen börjar bjuder hon på ett tips: Börja med skräpet.

- Människor har massor av skräp, till exempel gammal elektronik som gamla mobiltelefoner. Börja med det så får du kanske inspiration till att fortsätta rensa.

Lätt att behålla saker man tror man behöver

Arrangör för inspirationskvällen är Box-Hangelby marthakrets. Maria Myllylä, marthakretsens ordförande, berättar att hon själv fastnat för kvällens tema och därför bjöd in Haapamäki.

- Det här är ett återkommande samtalsämne. Folk berättar att deras klädskåp och förråd är överfulla och de funderar vad de ska göra med dem.

Ulla Lindholm berättar att prylar ibland stressar henne. Eivor Skogberg blir inte stressad men funderar då och då på vad hon egentligen behöver och vad hon skulle klara sig utan.

- Egentligen är det ganska lätt att göra sig av med prylar men ibland måste man tänka på om man ska spara något eller inte. Men sist och slutligen är det bara prylar, säger Skogberg.

En kvinna sitter vid ett bord inne i en föreningssal.
Bildtext Veronica Isaksson-Nyström har bestämt sig för att sluta köpa nytt om hon inte är helt säker på att hon behöver det.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Både Lindholm och Skogberg anser att det är lätt att man håller fast vid prylar man tror att man ännu någon gång behöver. Skogberg konstaterar att det hon redan har är tillräckligt.

- Det är ganska lätt att inte köpa nytt trots att man skulle vilja göra det. Man vet att det bara samlas en massa prylar så jag har tagit ett beslut att inte köpa så mycket nytt.

Lindholm instämmer och berättar att hon tagit samma beslut.

- Ibland går det ganska bra. Men sen igen kan man falla för något och köpa det.

Sluta köpa nya saker

Veronica Isaksson-Nyström har också hittat till inspirationskvällen i jakt på nya tankar och idéer. Hon berättar att hon tidigare stressades av prylar men att hon har en ny strategi från och med i år.

- Jag handlar inget extra och ingenting nytt. Om det är något man absolut behöver så får man köpa det men annars kan man fundera om. Och kommer det något nytt så kan man kasta bort något gammalt så att man inte bara fyller skåpen.

Isaksson-Nyström berättar att hon inte längre har problem med att göra sig av med saker men att hon ibland får tänka sig för om hon verkligen behöver något.

- Jag tror att man blir bättre på det med tiden. Jag brukar fråga min man om vi faktiskt behöver den här saken. Har vi inte behövt den hittills så behöver vi inte den heller. Man blir irriterad av saker som väller ut tur skåpen.

Problem att göra sig av med saker hon inte behöver har hon inte heller.

- Jag brukar ge bort dem. Jag brukar fråga bekanta om de vill ha, en del säljer jag på loppisar. Sen till sist om ingen vill ha det så ger man bort dem till välgörenhet, säger Isaksson-Nyström.

4.2.2020: Dags att söka sommarjobb och Sibbobor funderade på prylar

20:27

Diskussion om artikeln