Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Domarcirkus då Jokerit besegrade KHL:s sämsta lag – Mikko Lehtonen historisk efter ny passningspoäng

Från 2020
Mikko Lehtonen jublar
Bildtext Mikko Lehtonen gjorde säsongens 43:e poäng när Jokerit besegrade Dinamo Riga.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Nu är Mikko Lehtonen den back som gjort flest poäng någonsin för Jokerit i grundserien. Lehtonens 43:e poäng kom i den sista perioden när Jokerit besegrade konferensjumbon Dinamo Riga.

Det återstår fortfarande en dryg månad av grundserien i KHL men Jokerit har redan säkrat sin plats i slutspelet. För dagens motståndare Dinamo Riga är läget precis tvärtom. Laget är tabelljumbo och kommer inte att gå till slutspel.

Klasskillnaden mellan lagen syntes också tydligt i början. Jokerit gjorde tre mål på ungefär fem minuter i den första akten.

Lagkaptenen Peter Regin spräckte nollan i mitten av perioden och sedan var det Petri Kontiolas show för hela slanten. Först lyfte han snyggt in 2–0 och sedan prickade han in 3–0.

Dinamo Riga som kom till matchen med nio raka förluster lyckades få in en reducering i slutet av den andra perioden. Efter en domarcirkus utan dess like och en lång videogranskning godkändes Mikelis Redlihs fullträff.

– Man ringer uppenbarligen först till mamma och sedan till mormor och efter det börjar man fundera om det var mål eller inte, skriver Jokerit på Twitter.

Fem minuter in i den sista perioden kom en ny reducering av Dinamo Riga när Steve Moses slarvade och tappade pucken bakom det egna målet. Vitalijs Pavlovs fick ett friläge och tryckte in 2–3.

Men Moses skulle få revanschera sig. I mitten av perioden styrde han in Mikko Lehtonens passning och fastställde slutresultatet till 4–2.

Lehtonens passningspoäng betydde samtidigt att han är alla tiders poängetta bland backar i Jokerit under en säsong.

Tidigare delade Lehtonen rekordet med Mika Strömberg som gjorde 42 poäng säsongen 1996–97.

Resultat:

Dinamo Riga – Jokerit 2–4

Diskussion om artikeln