Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Fler barn i skolåldern än väntat vaccinerats mot vattkoppor, men bland småbarn finns det utrymme för förbättring

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 07:57.
Barn med vattkoppor
Bildtext Vattkoppor innebär ett inflammationstillstånd i hela kroppen. Utan vaccination insjuknar nästan alla och sjukdomen smittar mycket lätt.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vaccinationstäckningen mot vattkoppor bland barn i skolåldern har gått upp och nästan alla skolbarn har vaccinerats mot sjukdomen. Hos yngre barn finns det ännu utrymme för förbättring, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL.

- Fler barn i skolåldern än väntat har fått vattkoppsvaccin, säger Tuija Leino, överläkare på THL.

Vattkoppsvaccinet hör till det nationella vaccinationsprogrammet från och med september 2017. Vaccin mot vattkoppor erbjuds alla barn i åldern 1,5–11 år som inte har haft vattkoppor.

I början av vaccinationsprogrammet var vart femte barn som började skolan och var tionde 12-åring utan vaccinskydd mot vattkoppor. 27 procent av de yngsta skolbarnen och 17 procent av de äldsta har fått vaccinet.

Resten av barnen har haft sjukdomen och behöver inte vaccinet eftersom genomgången av sjukdomen ger livslång immunitet. Således är nästan alla barn i skolåldern skyddade mot vattkoppor.

Vattkoppor innebär ett inflammationstillstånd i hela kroppen. Utan vaccination insjuknar nästan alla och sjukdomen smittar mycket lätt.

Utrymme för förbättring bland yngre barn

Enligt THL är det oroväckande att nästan vart femte barn som år 2017-2019 var i åldern ett och ett halvt inte har fått vaccinet.

Ungefär 15 procent av dem hade vattkoppor innan vaccinationsprogrammet inleddes. Idag är det väldigt få barn i åldern 1,5 år som haft sjukdomen.

Tack vare vaccinationsprogrammet har viruscirkulationen minskat bland befolkningen och barn drabbas mer sällan av vattkoppor.

- Således kan den yngsta åldersgruppen endast få immunitet mot sjukdomen med hjälp av vaccin. Att få immunitet från barndomen är viktigt eftersom du kan få sjukdomen även på semestern, påminner Leino.

Diskussion om artikeln