Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaos då demokraterna inledde primärvalet i Iowa - resultaten dröjer: "Jag skulle säga att Sanders har haft en bra dag och Biden en dålig"

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 12:07.
Bernie Sanders skakar hand med amerikaner inför presidentvalet 2020
Bildtext Förhandsfavoriten, senator Bernie Sanders utropade sig som valets segrare med minst 40 procent av rösterna trots att det inte ännu finns några officiella resultat.

Demokraterna i USA inledde primärvalet inför höstens presidentval med traditionella nomineringsmöten i delstaten Iowa. Väljare samlades för att utse sin presidentkandidat i över 1 600 lokaler över hela delstaten. Resultaten låter vänta på sig, men flera kandidater har trots det utropat sig som valets segrare.

- Hela nationens uppmärksamhet riktas som bäst mot Iowa, men de som hade sett fram emot att ta del av resultaten, får lov att vänta betydligt längre än planerat, säger Svenska Yles korrespondent Ville Hupa som är på plats i Iowa.

Vallokalerna stängde klockan tre finsk tid natten till tisdagen, men som det nu ser ut kommer inte resultatet att förkunnas förrän tidigast på eftermiddagen finsk tid.

Demokraternas partiorganisation i Iowa säger att orsaken till dröjsmålet är "kvalitetskontroller" som genomförs, och att det inte är frågan om "hackare eller intrång."

Flera kandidater utropade sig som segrare trots att det inte fanns några officiella resultat. Förhandsfavoriten, senator Bernie Sanders var först ute tillsammans med den ungdomlige borgmästaren Pete Buttigieg och senator Amy Klobuchar.

Sanders kampanj hävdar att han leder rösträkningen med 40 procent av rösterna medan Buttigieg är på andra plats med 25 procent.

- Det här innebär slutet för Donald Trump, förkunnade Sanders som har särskilt stort stöd bland unga väljare.

Buttigieg och Klobuchar har också antytt att de har vunnit, men i likhet med Sanders har de inga klara bevis.

- Vi vet inte ännu resultaten, men vi vet att när allt är över så har ni chockat nationen här i Iowa, sade Buttigieg.

Pete Buttigieg håller tal framför en amerikansk flagga
Bildtext Borgmästaren Pete Buttigieg gjorde av allt döma ett gott val och han hävdar själv att han vann primärvalet i Iowa

En annan förhandsfavorit, den förre vicepresidenten Joe Biden försäkrade att han också har gjort ett gott val.

- Det ser ut att bli en lång natt, men vi känner oss bra. Vi är här för ett långt lopp, sade Biden trots att både Sanders och Buttigiegs kampanjer hävdade att Biden hade klarat sig sämre än väntat.

Senator Elisabeth Warren som är den fjärde av de fyra kandidater som har toppat opinionsmätningar, säger att det ännu är för tidigt att säga något om resultatet.

- Hör ni det är alltför jämnt ännu, men vägen bli inte lätt, sade Warren inför jublande anhängare.

Läckor från olika valmöten tyder på att hon inte har klarat sig så bra som hennes starka gräsrotskampanj i Iowa kunde ha ha gett anledning att tro.

Sanders, Warren och Klobuchar lär redan ha lämnat Iowa eftersom de väntas vara på plats i Washington senare på tisdag när president Donald Trump ska hålla sitt årliga tal om nationens tillstånd inför kongressen.

Professor: Ingen överraskning att resultaten är sena

Benita Heiskanen, professor i Nordamerikaforskning, sa till Yles morgon-tv på tisdagen att det inte är någon överraskning att resultaten dröjer.

- Jag tror alla har känselsprötena ute, eftersom det i det förra valet hände allt möjligt inkonsekvent och det var inblandning i valet också från utlandet. Det här var helt väntat, sa Heiskanen.

Iowa är det första av 50 primärval för demokraternas del. Enligt Heiskanen tar Iowa pulsen på resten av landet.

- I det här skedet har kandidaterna fört kampanj i redan ett år, eller ett och ett halvt. Det är också intressant att under 2000-talet har den som har vunnit primärvalet i Iowa också blivit vald till partiets presidentkandidat. För republikanerna har det inte varit så.

Charly Salonius-Pasternak, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, bedömer att Bernie Sanders kan ta en brakseger.

- Om jag nu måste tippa skulle jag säga att Sanders har haft en bra dag och Joe Biden en dålig, sa Salonius-Pasternak till Yleprogrammet Ykkösaamu på tisdagsmorgonen.

Diskussion om artikeln