Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset ingen orsak att avboka Thailandsresan – resebyråer: Det går inte att få pengarna tillbaka

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 17:06.
Resenärer med kappsäckar går på Helsingfors-Vanda flygplats. I mitten syns avgående flyg på en tavla.
Bildtext Coronaviruset har inte gjort att finländare avbokat fler semesterresor till Thailand än vanligt.
Bild: Yle/Laura Hyyti

I Sverige är många semesterfirare oroliga för att resa till Thailand på grund av coronaviruset, men i Finland säljer Thailandsresorna som vanligt. Det går i nuläget inte att få ersättning om man vill avboka sin resa på grund av coronaviruset, uppger tre resebyråer till Svenska Yle.

I svenska medier har frågan om huruvida det är säkert och tryggt att åka till Thailand på grund av coronaviruset blossat upp de senaste dagarna.

SVT och Sveriges radio rapporterar att resenärer och experter är tveksamma till att boka resor till Thailand just nu i och med smittorisken.

Varken svenska utrikesdepartementet eller Utrikesministeriet i Finland avråder ändå sina medborgare från att åka till Thailand i nuläget.

Kring 25 personer har hittills bekräftats bära på det nya coronaviruset ( 2019-nCoV) i Thailand.

Efter Kina har Thailand flest infektioner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De bekräftade fallen i Singapore är nästan lika många som i Thailand.

Sammanlagt har över 400 dött på grund av viruset i Kina och totalt har över 20 000 infekterats av viruset i världen.

Thailand populärt under sportlovsveckan

Thailand är ett populärt resmål för nordbor under vintern.

I Sverige har researrangören Tui fått in många frågor om huruvida det är säkert att åka till Thailand eller inte, enligt Sveriges radio.

Enligt Laura Aaltonen som är kommunikationsansvarig på Tui i Finland har coronaviruset inte påverkat reseförsäljningen.

– Vi erbjuder inga resor till Kina. Ett fåtal kunder har kontaktat kundservicen om coronaviruset och Thailand. Frågorna har gällt huruvida det är säkert att åka dit. Man kan inte säga att viruset skulle ha påverkat vår försäljning på något sätt, säger Aaltonen.

I nuläget är det svårt att säga om det har påverkat försäljningen. Det beror på hur viruset utvecklas. För tillfället ser försäljningen helt normal ut. Viruset har inte påverkat, men det kan vara att det gör det.

― Amanda Alinikula, kommunikationschef på Tjäreborg.

Inte heller Aurinkomatkats försäljning har påverkats av viruset.

– Vi har sålt mer resor än ifjol och det finns endast ströplatser kvar till Thailand under sportlovsveckan. Vi har fått en del frågor av våra kunder vad gäller resorna till Thailand, men vi har inte haft fler avbokningar än normalt, skriver Mari Kanerva vid Aurinkomatkats kommunikationsavdelning per e-post.

Amanda Alinikula som är kommunikationschef på Tjäreborg säger att hon hade tänkt att fler kunder skulle ha tagit kontakt i och med viruset, men att endast ett fåtal har frågat om av- och ombokningsrättigheterna.

– I nuläget är det svårt att säga om det [viruset] har påverkat försäljningen. Det beror på hur viruset utvecklas. För tillfället ser försäljningen helt normal ut. Viruset har inte påverkat, men det kan vara att det gör det.

Går inte att avboka resor utan avgift

Aaltonen säger att Tui följer Institutet för hälsa och välfärd THL:s och Utrikesministeriets rekommendationer och resemeddelanden. Det gör också Aurinkomatkat och Tjäreborg.

I och med att ministeriet inte avråder från att resa till Thailand, kan man enligt Tui, Aurinkomatkat och Tjäreborg inte få pengar tillbaka om man vill avboka sin resa på grund av coronaviruset.

– Det här är i enlighet med lagen om paketresor. Ifall resemeddelandet inte har förändrats så får en kund inte avboka sin resa utan avgift på grund av rädsla för viruset, säger Aaltonen på Tui.

– Så länge som det inte finns en avrådan från att resa till ett specifikt resmål, så genomförs resorna som vanligt och då gäller vanliga regler om av- och ombokning. Det betyder att man inte får pengarna tillbaka, säger Alinikula på Tjäreborg.

Många åker också till Kanarieöarna

Enligt Aaltonen säljs mest resor till Kanarieöarna under sportlovet. Där har man hittills bekräftat ett fall av coronavirus, på semesterön La Gomera.

– Under sportlovsveckan är Gran Canaria och Teneriffa populärast bland våra kunder. Egypten kommer till näst och sedan Krabi och Phuket i Thailand.

Också på Tjäreborg är Gran Canaria och Teneriffa de populäraste semesterorterna under vintern. Phuket i Thailand och Madeira i Portugal är också populära.

– Gällande Asien så är det Thailand som vi säljer mest resor till, men så småningom närmar sig Thailandssäsongen ändå sitt slut. Största delen av resorna dit är slutsålda, det finns endast några platser kvar per avgång. Vi har också andra destinationer i Asien, till exempel Japan och Indonesien, men de görs via reguljärflyg, säger Alinikula.

Aurinkomatkat, Tjäreborg och Tui säljer dessutom resor till Vietnam. Enligt Aaltonen har kunderna inte haft många frågor om det semestermålet heller. Aurinkomatkat erbjuder också resor till Singapore.

Artikeln uppdaterades 4.2.2020 klockan 16.55 med Tjäreborgs kommentarer.

Diskussion om artikeln