Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jenny Fransson åkte fast i dopningstest – brottningschefen mörkrädd efter att ha hört reaktionerna: "Hur kan folk bara sitta på lur och vänta in en sådan här sak"

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 20:47.
Jenny Fransson jublar i brottnings-EM 2018.
Bildtext Jenny Fransson jublar i brottnings-EM 2018.
Bild: imago / All Over Press

Det svenska brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth besökte SVT:s morgonstudioprogram för att diskutera nyheten om att brottaren Jenny Fransson dopningstestats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Hon har efter det kontaktats av människor som är arga. Nu utsätts hon för något som inte någon kan föreställa sig, säger Tallroth.

Enligt Tallroth har Fransson svårt att förstå testresultatet. Till Dagens Nyheter (bakom betalmur) sa Fransson på måndagen att hon misstänkte att någon kan ha rört hennes mat eller dryck i träningslokalen, men det var snarare spekulationer än misstankar.

– Egentligen säger hon att hon inte har en aning om hur hon fått i sig detta och då börjar man ju vända på alla tänkbara scenarier som finns hur detta kan ha skett, säger Tallroth i Morgonstudion.

Zakarias Tallroth firar sitt VM-brons 2015.
Bildtext Zakarias Tallroth, som idag fungerar som sportchef, firar sitt VM-brons 2015.

Tallroth säger att det enligt Fransson inte ska finnas någon person som vill henne illa.

– Det är en frustration hos Jenny också. Hon har inget att peka på. Hon äter inga kosttillskott, så man kan inte peka på ett fabrikat som skulle kunna vara kontaminerat eller innehålla spår av ämnet. Det är det hon tycker är jobbigast.

– Hon har inte sagt att det skett av misstag, vilket folk kanske tror. Hon har sagt att hon inte vet vad som hänt. Det är en ganska stor skillnad.

Jenny Fransson brottas.
Bildtext I juni 2019 brottades Jenny Fransson i Minsk i Vitryssland.
Bild: EPA-EFE / TATYANA ZE​NKOVICH / AOP

För att kunna dömas behöver också b-provet, som blir klart nästa vecka, vara positivt. Det är ändå oerhört sällsynt att ett positivt a-prov efterföljs av ett negativt b-prov.

– Hon har alltid varit öppen och rak med att hon är emot dopning och har också dömt de som blir dömda. Hon är väldigt professionell i allt hon gör, hon var varit i tre OS.

– Hon vet vad detta innebär, hon vet att allt hon stoppar i sin mun, mat, vatten är hon ytterst ansvarig för. Därför vet hon också hur jobbigt detta blir, att hon inte kan förklara det på något sätt. Hon kommer att bli dömd precis som alla andra.

"Man blir mörkrädd"

Enligt Tallroth har Fransson fått en hel del respons av folk som har delgett sina åsikter i frågan.

– I går när detta kom ut försökte vi förbereda oss så gott vi kunde men samtidigt blir man mörkrädd hur folk kan reagera, hur folk kan höra av sig till Jenny Fransson som i mina ögon är en väldigt varm person. Nu utsätts hon för något som inte någon kan föreställa sig.

– Ibland undrar man hur folk bara kan sitta på lur och vänta in en sådan här sak och sedan direkt reagera på det. Det slutar inte, liksom.

Diskussion om artikeln