Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Erkki Etola ny storägare i Aktia Bank – Stiftelsen Tre Smeder vill sprida riskerna i sitt ägande

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 16:44.
Aktias logo på husvägg vid Mannerheimvägen.
Bildtext Aktia har lagt ner många bankkontor det senaste året - och blivit lönsammare.
Bild: Yle, Jyrki Ojala

Aktia Banks största ägare, Stiftelsen Tre Smeder, har sålt lejonparten av sitt aktieinnehav till storplaceraren och affärsmannen Erkki Etola.

Stiftelsen Tre Smeders styrelseordförande Marcus Rantala förklarar att det blev ohållbart att hälften av stiftelsens ägande fanns i ett enda bolag, Aktia.

Stiftelsen sålde aktier för 43 miljoner euro.

- Vi kommer givetvis att placera dem diversifierat, så att vi får en jämn och trygg avkastning. Då kan vi fortsätta utdelningen, rentav höja den långsiktigt, säger Rantala.

Stiftelsen Tre smeder (tidigare Sparbanksstiftelsen i Helsingfors) delar årligen ut cirka fyra miljoner euro i understöd för verksamhet inom kultur, idrott, och annan allmän- och samhällsnyttig verksamhet.

Det främsta argumentet för att sälja var att Stiftelsen Tre Smeder inte ville ha hälften av sitt ägande i ett och samma bolag. För stiftelser och fonder rekommenderas ett ägande kring tio procent i ett bolag.

Med den här affären kommer Stiftelsen Tre smeder att ha 12,3 procent av sin portfölj i Aktia. Rantala ser det som relativt optimalt med tanke på riskhanteringen.

"Banker har det tufft"

Marcus Rantala betonar att stiftelsen Tre Smeder har ägt Aktia och dess föregångare under en lång tid och tror på verksamheten. Men nu ville man ändå sälja största delen av sitt innehav.

- Vi tror på Aktia och att de gör det rätta sakerna. Ett bra bevis är att vi fortfarande är den sjunde eller den åttonde största ägaren och har 15 miljoner av vår portfölj i banken, säger Rantala.

Men Rantala påpekar att bankbranschen är tuff.

- Det är hård konkurrens och förändringarna duggar tätt, så man får jobba för att vara relevant i den branschen, säger Rantala.

"Etola pålitlig, inhemsk ägare"

Erkki Etolas tre bolag, Tiiviste-Group, Etra Invest och Etola, äger nu sammanlagt 6,22 procent av aktierna och rösterna i Aktia Bank, enligt ett börsmeddelande.

Etola blir därmed bankens tredje största ägare. Etola Oy har sedan tidigare en ägarandel motsvarande 0,43 procent i Aktia.

- Det var viktigt att sälja just till honom. Vi har ju varit med och byggt upp banken, vi vill att den nya ägaren är en långsiktig trovärdig placerare som ger placeringen ett ansikte, säger Markus Rantala.

Han betonar att Aktia nu får en stark, långsiktig, trovärdig och inhemsk ägare.

Affären värd 43 miljoner euro

Stiftelsen Tre Smeder har länge varit Aktias största ägare, med en andel på 9,34 procent. De därpå följande största ägarna är pensionsförsäkringsbolaget Veritas och Svenska litteratursällskapet.

I och med affären sålde Tre Smeder sammanlagt 4,75 miljoner aktier för 43,2 miljoner euro. Stiftelsens ägarandel i Aktia har därmed sjunkit till 2,48 procent.

Artikeln är preciserad gällande Stiftelsens stödverksamhet.

Diskussion om artikeln