Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gamla småskolan i Hammars besöktes av forna elever: "Här har min lilla mamma gått i skola"

Från 2020
Två äldre personer i en skolklass.
Bildtext Christina Ingelin och Stig Törnblom kom till skolan för att uppleva nostalgi.
Bild: Yle / Leo Gammals

Den gamla småskolan i Hammars med anor från 1800-talet bevaras och blir bostäder. När skolbyggnaden öppnades för allmänheten på tisdagen passade ett flertal forna elever på att titta in.

- Vi har ju gått här i två år, ettan och tvåan. Den hette då småskolan och kanske heter den så ännu också. Och så flyttade vi sedan till Gammelbacka-Haiko högre folkskola, säger Stig Törnblom som besöker skolan tillsammans med sin syster Christina Ingelin.

Syskonen bodde då på Gammelbacka gård, alltså granne med småskolan.

- Vi bodde in där på gården och sprang genom här, eller där gick nog en ganska hygglig stig genom parken.

Varför kommer ni hit just i dag?

- Av nostalgi. 1945 började jag, så det är många år sedan. Det fanns klassrum här nere. Jag hade fröken Sund och hon bodde i nedre våningen, säger Christina Ingelin.

- Jag började 1946 och hade lärarinnan Kronvall. Hon bodde i övre våningen, säger Törnblom.

Gammal gul skolbyggnad på vårvintern.
Bildtext Öppet hus i Hammars gamla småskola lockade fler forna elever och nyfikna ortsbor.
Bild: Yle / Leo Gammals

Många minnen lever kvar

Det är många minnen väcks till liv när forna elever med anhöriga eller vänner besöker den svenska folkskolan. Skolbyggnaden flyttades till tomten från Hammars by 1919.

Lärarinnorna Hildur Kronvall och Agnes Sund är två starka profiler som flera ortsbor nämner under de tre timmarna som skolan är öppen för allmänheten.

I dag är byggnaden utrustad med toaletter, men många minns också uthusen och att pojkarna fick bära in ved till kakelugnarna.

Borgåbon Tua Åberg är gammal kartritare och planutkastet i sig intresserar henne. Men hon kom också för att uppleva skolan där hennes mamma inledde sin skolgång.

- Min mamma har gått i skolan här i två år tror jag, åren 1926, 1927 eller 1928. Det är jättefint att se och roligt att huset bevaras och tydligen görs det något nyttigt av det, säger Åberg.

Närbild på en medelålders dam med silvergrått hår.
Bildtext Tua Åberg ville besöka sin mammas första skola.
Bild: Yle / Leo Gammals

Trots att allt är lite huller om buller efter att de sista eleverna lämnat byggnaden 2012, sitter doften av gammalt trähus i väggarna. Och den väcker Tua Åbergs nyfikenhet.

- Det är ganska spännande när du tänker att man har chansen att komma in här nu efter så många år och liksom se det med egna ögon det här, att här har min lilla mamma gått i skola.

Ska bli bostäder och gemensamma lokaler

Planutkastet för tomten med den gamla småskolbyggnaden i Hammars, eller Kuuselan koulu, gör det möjligt att renovera skolan till bostäder och gemensamma lokaler samt att bygga tio minihus.

Enligt förslaget är det möjligt att bygga till exempel kontors-, service-, ateljé- och arbetslokaler.

Stadens planeringsassistent Christina Eklund är glad över att skolbyggnaden bevaras och att tomten får nytt liv.

- Jo, så att det kommer lite annorlunda liv runt omkring här på tomten, kanske för konstnärer eller att det kunde användas för gemensamt bruk, säger Eklund.

Planutkastet för småskoleområdet finns till påseende fram till den 23 februari.

- Utkastet är ju idéer och vi tar emot idéer. Det är många som har visat intresse för just 30 - 50 kvadratmeters hus. De som har fått nys om det här kommer från Borgå och litet längre ifrån också. Det här med småhus intresserar just nu.

Gammelbacka skog bevarades också

Det centrala i detaljplanen är i att skolbyggnaden, med anor från 1891, Gammelbacka skog bevaras.

Enligt planläggare Anne Rihtniemi-Rauh vid Borgå stad har områdets invånare tidigare motsatt sig att hela Gammelbacka skog planläggs. Det har nu beaktats så att planutkastet bara gäller skolans tomt.

Området för nya bostäder gäller bara en del av skolans tomt och i närheten av skolbyggnaden. Skogen bevaras som rekreationsområde.

Rum i trähus med borttagna golvplankor.
Bildtext Skolhuset är i gott skick trots sin höga ålder. Golvplankorna i det nedre lärarrummet har tagits bort.
Bild: Yle / Leo Gammals

De gamla lärarbostäderna i de nedre och övre våningarna kan byggas om till bostäder, antingen till två små bostäder eller till en lägenhet i två våningar på cirka 80 kvadrat.

På skolans gård får man bygga högst tio minihus på 30 - 50 kvadratmeter med liten terrass, skyddstak och egen gårdsträdgård på cirka 100 kvadrat.

Det blir också möjligt att bygga en gemensam täckt bilparkering, utomhusförråd och en byggnad med bastu och tvättstuga. Skolans gårdsplan förblir en gemensam gårdsplan.

Gruppbyggande med minihus

Den tidigare skoltomten och helheten som planen möjliggör lämpar sig väl för gruppbyggande.

I gruppbyggande är det en grupp privatpersoner som bygger bostäder för sig själva, och de fungerar själva som byggherre i stället för ett traditionellt byggföretag.

Gammal gul skolbyggnad på vårvintern.
Bildtext Den gamla skolbyggnaden blir en riktig pärla efter omfattande renoveringar.
Bild: Yle / Leo Gammals

Enligt Rihtniemi-Rauh har små tomter och hus varit populära också på andra håll i Borgå.

Minihus i kombination med gemensamma utrymmen är ett sätt att närma sig gemenskap, delningsekonomi och kombination av arbete och boende.

Borgå stad söker just nu efter sakkunniga som är intresserade för gruppbyggande att bereda projektet.

Experten planerar projektet, gör upp en kostnadskalkyl och låter göra skisser till bostäder samt sammanställer en invånargrupp.

5.2.2020: Borgå å har ingen is på Runebergsdagen och Lappträsk fick ny styrelseordförande - Spela upp på Arenan