Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Coronaviruset sprider infodemi snarare än epidemi

Från 2020
Uppdaterad 04.02.2020 16:34.
Jussi Sane och Taneli Puumalainen vid THL.
Bildtext Jussi Sane och Taneli Puumalainen vid THL har haft mycket att göra på grund av coronaviruset.
Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Det finns en hel del missförstånd och obekräftad fakta kring coronaviruset. THL och WHO vill gärna åtgärda ryktesspridningen.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har haft fullt upp de senaste veckorna.

Frågorna är många kring coronaviruset som sprids från den kinesiska staden Wuhan över hela världen.

Eller nej, vänta. Riktigt så är det ju inte.

En av orsakerna till att THL har kallat till sig presskåren en tisdagseftermiddag i februari är för att skjuta ner rykten.

Coronaviruset sprider sig inte särskilt aktivt över världen.

Alla fall som rapporteras från Kina är inte nya

Endast 160 fall har påträffats utanför Kina och en stor majoritet av dem har kopplingar till epidemiområdet i provinsen Hubei.

Än så länge är det oklart hur farligt viruset är, men det finns inte mycket som tyder på att viruset skulle vara ovanligt farligt. Dödligheten är kring två procent och de flesta döda har tillhört en riskgrupp.

Rapporteringen kan dessutom verka förbryllande med tusentals nya smittade under ett dygn, men Jussi Sane, ledande expert inom infektionsepidemiologi vid THL, förklarar vad det handlar om.

– Alla fall som rapporteras från Kina är inte nya. En del av fallen kan vara gamla som har fastnat i en kö på grund av testprocesserna, de kan vara några dagar gamla.

Finlands hälsovårdssystem kan reagera

Det som man har kommit fram till är att viruset sprids via droppinfektion vid närkontakt. Det är också osannolikt att symptomfria personer sprider smittan vidare.

Överläkare Taneli Puumalainen vid THL säger också att Finland är väl förberett ifall fler fall av viruset påträffas.

– I Finland utgår vi från att vi har ett hälsovårdssystem som fungerar i normala förhållanden och kan reagera vid störningar, säger Puumalainen.

Den person som har försatts i karantän på Lapplands centralsjukhus på grund coronavirus uppges må bra.

"Infodemi"

I övrigt finns det väldigt mycket information som sprids om coronaviruset. Det handlar inte bara om det som myndigheter eller medicinsk personal ger ut, utan även rykten och falsk information.

Jussi Sane kompar Världshälsoorganisationen WHO som kallar det för en infodemi, där stora mängder information sprids så att det blir svårt att hitta den information som är sann.

Faktum just nu är att det fortsättningsvis är framförallt i Kina, och mer specifikt i provinsen Hubei, som viruset sprids. Utanför Kina finns endast enstaka fall.

Riskerna med att resa till Asien är små, likaså till Kina. Det är i Hubei som risken börjar vara påtaglig.

Karta över Kina med Hubeiprovinsen och Wuhan utprickade.
Bild: Miro Johansson/Yle

"Vi kan inte förutspå när toppen är nådd"

Situationen kan förstås förändras, därför håller THL och andra hälsomyndigheter koll på hur viruset sprids.

– Vi rekommenderar att finländare bekantar sig med utrikesministeriets resemeddelanden, som de uppdaterar tillsammans med olika myndigheter, säger Taneli Puumalainen.

Att Kina har reagerat så kraftigt på viruset får däremot beröm i och med att det kan ha hindrat viruset från att spridas.

Hur omfattande epidemi coronaviruset kan ge upphov går inte att säga ännu.

– Vi kan inte förutspå när toppen är nådd. Det kan spridas i Kina och lite också utanför Kina. Sannolikheten för att det ska bli en världsomspännande epidemi är ännu svår att bedöma, men vi måste förbereda oss för alla scenarier, säger Jussi Sane.

Men än så länge är läget alltså ganska lugnt utanför Kina.

WHO: Coronaviruset är ingen pandemi – åtminstone tillsvidare

Utbrottet av det nya coronaviruset utgör inte en pandemi - åtminstone inte ännu. Det berättade WHO-representanten Sylvie Briand vid en presskonferens i Genève på tisdagen.

En epidemi uppgraderas till en pandemi då den spridits till stora delar av världen.

Istället beskrev hon det här som en fas då epidemin har spridits till flera områden. Viruset har nu spridits till åtminstone 25 länder utanför Kina.

Antalet bekräftade corona-infekterade världen över närmar sig 20 700, men de allra flesta har alltså diagnostiserats i Kina.

Åtminstone 427 personer har avlidit som en föjd av viruset - bara två av dem utanför Kina. De allra flesta dödsoffren uppges ha haft underliggande sjukdomar.

Texten uppdaterades kl. 16.35 med uppgifterna från WHO.

Diskussion om artikeln