Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brottaren Jenny Franssons vattenflaska ska analyseras – experten tror inte att sabotageförklaringen håller: "Det har aldrig gått hem"

Från 2020
Brottaren Jenny Fransson håller i motståndarens huvud.
Bildtext Jenny Fransson (överst) i samband med European Games i Minsk i fjol.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den svenska brottarstjärnan Jenny Fransson åkte fast i ett dopningstest och misstänkte själv att hon utsatts för sabotage. Nu ska en vattenflaska som hon använde på ett träningsläger skickas in för analys. Fransson själv säger att hon känner sig "mer död än levande", samtidigt som dopningsexperten Arne Ljungqvist inte tror på att brottarens förklaring håller.

Det var i går som nyhetsbomben om den svenska brottaren Jenny Franssons positiva dopningstest briserade.

En liten mängd av den anabola steroiden metyltestosteron hade hittats i den mångfaldiga mästerskapsmedaljörens dopningsprov.

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, sade Fransson till DN.

Som en följd av Franssons misstankar ska nu en vattenflaska undersökas.

– Det finns en möjlighet att man kan hitta spår i en vattenflaska som Jenny druckit vatten ur under ett träningsläger som skedde mellan den fjärde och den åttonde januari, säger det svenska brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth till Radiosporten.

Det positiva dopningstestet gjordes direkt efter lägret, den nionde januari.

– Den vattenflaskan ska skickas på analys, bekräftar Tallroth.

På Instagram öppnade Fransson själv upp sina känslor just nu. Brottaren säger att hela hennes liv fallit samman.

– Något som jag aldrig ens tänkt ska kunna hända mig har nu hänt och just nu känner jag mig mer död än levande, kommenterar Fransson bland annat.

Experten: "Fallet Johaug ett exempel"

Fransson anser sig vara oskyldig och misstänker som sagt i stället sabotage. Det räcker inte, menar dopningsexperten Arne Ljungqvist enligt Aftonbladet.

Se till exempel hur det gick för längdstjärnan Therese Johaug, påpekar experten.

– Fallet Johaug är ett exempel på hur det tillämpas. Det hjälper inte att det inte är medvetet, du måste vara säker själv på vad du får i dig och det är inte lätt att bevisa att man inte har medverkat till det själv, säger Ljungqvist till tidningen.

Experten menar att vilken grad av oaktsamhet som personen haft är avgörande. Det att Fransson säger att hon inte vet hur hon fått i sig ämnet tror Ljungqvist inte att är tillräckligt.

Inte heller spelar det någon roll att det var mycket små mängder av dopningsmedlet som hittades.

– Det blir en trovärdighetsfråga när det gäller vittnesbeskrivning och annat. Den erfarenhet jag har är att en och annan försökt påstå sabotage men det har aldrig gått hem för det måste bevisas.

Diskussion om artikeln