Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rekordmånga förare blev av med körkortet i Västnyland i januari - polisen: Även om vädret är milt så är väglaget sämre än på sommaren

Från 2020
Två poliser visar åt en bil att den ska stanna.
Bildtext Många kör alldeles för fort när vägarna är bara.
Bild: Polisinrättningen i Västra Nyland.

Det milda vädret har gjort att förare i Västnyland trampar för hårt på gaspedalen. Aldrig tidigare har polisen i regionen dragit in lika många körkort i januari som i år.

Drygt 90 personer blev av med körkortet i samband med polisens övervakning i Västnyland i januari.

I de flesta fall körde bilisterna mycket fortare än hastighetsbegränsningen.

Av fallen undersöks 40 som grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Tidigare år har motsvarande antal varit kring nio fall.

I Lojo gjorde sig 14 bilister skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. I Raseborg var det frågan om tre personer.

De övriga fallen skedde i Esbo, Vichtis, Kyrkslätt och Högfors.

Trafikbeteendet allt sämre i Västnyland

Enligt polisen har beteendet i trafiken i Västnyland försämrats. Under de senaste fem åren har fallen av grovt äventyrande av trafiksäkerheten ökat för varje år.

År 2019 var antalet 200 fler än år 2014.

Grafen visar hur antal fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten ökat från att 2014 varit 274 stycken, till att vara 460 år 2019.

Kommissarie Ilkka Kantola från polisinrättningen i västra Nyland påminner om att även om vädret är milt så är väglaget långt ifrån vad det är på sommaren.

- Kalla däck, kall vägyta, vinterdäck och dylikt inverkar avsevärt på till exempel friktionen. Det betyder att bromssträckan redan vid normal hastighet är betydligt längre än på sommaren, säger han.

Diskussion om artikeln