Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En slutspelsplats för Vasa Sport är i praktiken utom räckhåll – VD Tomas Kurtén blickar redan framåt mot nästa säsong.

Från 2020
Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport.
Bildtext Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På 44 matcher har hockeylaget Vasa Sport lyckats få ihop 37 poäng. Laget ligger sist i tabellen, med 21 poäng upp till sista playoffplats. Endast 16 matcher återstår av grundserien, vilket i praktiken betyder att loppet är kört för i år.

- I ett tidigare läge tänkte vi på vad vi kan göra för att ge laget en möjlighet att nå en slutspelsplats. Teoretiskt är allt möjligt, men om man ska vara ärlig så ser det ut att vara en lång väg dit. Men det är viktigt att spela förnuftig hockey ända till slutet av säsongen. Det är betydligt bättre att sluta på tolfte eller elfte plats än att sluta på femtonde plats, säger VD:n Tomas Kurtén.

Det kan te sig meningslöst att gå på matcher som ur ett playoffperspektiv är betydelselösa.

Samtidigt vill Kurtén ändå påminna om att trots realiteterna spelas det topphockey i Finland, och därmed är matcherna ändå intressanta.

En annan risk är att Vasa Sport börjar sälja bort spelare nu när slutspelsmålsättningen är utom räckhåll. I måndags meddelade laget att toppspelaren Chris DeSousa lämnar laget för spel i den svenska toppserien.

- I år hade vi som målsättning att vi håller våra spelare så länge det bara finns en chans och bara för nån vecka sedan utgick vi ifrån att det kan ännu vända. Sen när det kommer en toppklubb från Sverige och säger att nu vill vi gärna förhandla om en spelare som ni har. Då måste man fundera att är det värt det? I den här situationen valde vi att säga att det var värt det. Det var förnuftigt ur helhetsperspektiv.

I dagens läge är tanken inte att sälja fler spelare. Men däremot om någon klubb ringer framförallt från KHL eller SHL så vet man aldrig, säger Kurtén.

Blicken är riktad redan mot nästa säsong

Den nya utvidgningen av ishallen tas i bruk i mitten av oktober. Det betyder att Vasa Sport inleder säsongen med åtta bortamatcher innan första hemmamatchen i nya hallen kan spelas.

Ekonomiskt innebär det en del praktiska arrangemang med ligan, men inget som är ovanligt i sammanhanget, menar Kurtén.

Den nya delen med restaurang och fler åskådarplatser möjliggör att man kan arrangera mycket annat utöver hockey i hallen.

Efter ombyggnaden rymmer hallen 5000 åskådare under en hockeymatch och upp till 7000 personer vid övriga evenemang. Enligt VD Tomas Kurtén är en hel del olika tillställningar redan bokade för nästa höst och nästa år.

I och med att vi driver restaurangverksamheten i den nya arenan kommer det att ge oss en ganska betydande ökning i vår restaurangomsättning, säger Tomas Kurtén.

Diskussion om artikeln