Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ralf Andtbacka får Runebergspriset 2020

Från 2020
Uppdaterad 05.02.2020 16:36.
Ralf Andtbacka tog emot Runebergspriset - Spela upp på Arenan

Runebergspriset har delats ut i 34 år och går nu för första gången till ett svenskspråkigt diktverk. Årets pristagare är Vasabon Ralf Andtbacka.

Ralf Andtbacka får Runebergspriset 2020 för sitt diktverk Potsdamer Platz. En dikt. Diktverket är utgivet hos Förlaget M.

Diktsviten är Vasabon Ralf Andtbackas (född 1963) tolfte skönlitterära verk. Två av hans tidigare böcker har nominerats till Runebergspriset.

Potsdamer Platz är en välbekant plats för Ralf Andtbacka efter många Berlinresor och omfattande efterforskningar. Men främst är Potsdamer Platz ett språkligt tillstånd.

– Språket är den egentliga platsen i boken, säger han. Jag använder Potsdamer Platz som en fond, en bakgrund, som jag utnyttjar på olika sätt, för att iscensätta en slags språklig resa. Samtidigt är jag också fascinerad av platsens historia och hur den kan tolkas och förstås ur olika synvinklar.

Diktsviten är på 367 sidor. För en ovan poesiläsare ger han följande råd.

– Försök undvika attityden att du ska förstå allting. Gå istället in i den språkliga världen, den öppnar sig sakta men säkert. Det här är en språklig installation.

Prisceremoni med Ralf Andtbacka och Ulla-Lena Lundberg.
Bildtext Två finlandssvenska Runebergspristagare: Ulla-Lena Lundberg och Ralf Andtbacka.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Högre prissumma

Vinnaren valdes ut bland åtta verk. Också en annan finlandssvensk författare var nominerad, nämligen Malin Kivelä med romanen Hjärtat.

Juryn bestod av författare Marjo Heiskanen, litteraturforskare, FD Veli-Matti Pynttäri och kritiker, kulturredaktör Siskotuulikki Toijonen.

I sin prismotivering skriver juryn bland annat:

– Författaren ger läsaren utrymme att bilda föreställningar: poesiresan görs med människor men utan ett lyriskt jag som ställer sig emellan. Med Potsdamer Platz förnyar Ralf Andtbacka inte bara det poetiska språket och den poetiska formen, utan också uppfattningen om fåtöljresor, motiverar juryn sitt val.

I år höjdes prissumman till 20 000 euro. Prissumman betalas av Borgå stad och tidningen Uusimaa.

Runebergspriset hör till de mest uppskattade litterära priserna i Finland och delas ut i Borgå på Runebergsdagen.

Prismedalj, blommor och Runebergsstatyer samt en flaska gin.
Bildtext Blommor, priset, Runeberg och förlagets gåva.
Bild: Yle/Mikael Kokkola