Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 7 000 personer i karantän på kryssningsfartyg i Japan och Hongkong - Airbus stänger sin fabrik i Kina

Från 2020
Uppdaterad 05.02.2020 15:19.
Räddningsarbetare i skyddsdräkter förde i land de smittade från Diamond Princess i Yokohama på onsdagen.
Bildtext Räddningsarbetare i skyddsdräkter förde i land de smittade från Diamond Princess i Yokohama på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

På ett japanskt kryssningsfartyg som ligger för ankar i Yokohama har 10 personer visat sig vara smittade av coronaviruset. Resten av passagerarna får räkna med att tillbringa de kommande två veckorna ombord. Också i Hongkong sitter passagerare fast på ett kryssningsfartyg.

Japan har försatt kryssningsfartyget Diamond Princess med 3 711 passagerare ombord i karantän. Efter att 273 personer ombord hade testats och 31 testresultat var klara hade 10 av de testade bekräftats smittade av det nya coronaviruset.

Testerna inleddes då en tidigare passagerare testat positivt för viruset efter att han gått i land i Hongkong.

De tio smittade har nu förts i land för att få vård, men resten av passagerarna kan tvingas stanna kvar ombord i upp till två veckor till, uppger Japans hälsominister Katsunobu Kato.

Enligt Kato är den maximala inkubationstiden för sjukdomen 14 dygn.

En del passagerare har uttryckt oro och missnöje över att bli inspärrade i sina hytter.

- Igår fick vi ännu uppehålla oss i de allmänna utrymmena och spela bland annat pingpong. Men sedan i morse har vi inte tillåtits lämna våra hytter, berättade en 70-årig japansk passagerare för det japanska public servicebolaget NHK.

Videon nedan visar det japanska kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger för ankar i Yokohama.

Tusentals passagerare i karantän på japanskt kryssningsfartyg - Spela upp på Arenan

3 600 personer ombord på ett kryssningsfartyg i Hongkong sitter också fast

3 600 personer ombord på ett liknande kryssningsfartyg, kallat Dream World har också försatts i karantän i hamnen i Hongkonn efter att ett trettiotal besättningsmän uppvisade misstänkta symptom såsom feber och andningsbesvär.

Tre passagerare hade tidigare testat positivt för coronaviruset, efter att de hade stigit land och nu ska alla ombord testas.

Enligt myndigheter i Hongkong måste passagerarna och besättningen stanna kvar på fartyget som återvände till Hongkong då det hade avvisades i Taiwan

Antalet bekräftade dödsfall världen över till följd av virusutbrottet har nu stigit till 493. Alla utom två av dödsfallen har inträffat i Kina.

Kina skrev också upp antalet bekräftat smittade med nästan 4 000 på onsdag morgon, till 24 300. Det totala antalet bekräftat smittade världen över var i det skedet drygt 24 500.

Kryssningsfartyget Dream World med 3 600 personer ombord har försatts i karantän i Hongkong. Minst tio personer ombord har infekterats av viruset.
Bildtext Kryssningsfartyget Dream World med 3 600 personer ombord har försatts i karantän i Hongkong. Minst tio personer ombord har infekterats av viruset.
Bild: /All Over Press

Airbus stänger, Cathay Pacific permitterar

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har stängt sin fabrik i hamnstaden Tianjin nära Peking, på grund av virusutbrottet.

- Kinas reserestriktioner orsakar logistiska utmaningar och fabriken i Tianjin har därför stängts tills vidare säger flygplansbolaget.

Fabriken i Tianjin som tillverkar passagerarplan av typen A320 och A330, är Airbus första fabrik utomlands.

Det franska högteknologibolaget Safran har också stängt sina anläggningar på ett 20-tal orter i Kina. Ikea stängde tidigare samtliga 30 affärer i Kina.

Det Hongkongbaserade flygbolaget Cathay Pacific ber sina 27 000 anställda att ta upp till tre veckor obetald semester på grund av coronaviruset.

Bolaget ber alla anställda att samarbeta för att lösa den kris som virusutbrottet och gatuprotester har orsakat.

Cathay led i fjol av regeringskritiska protester som tidvis lamslog Hongkong och som också drabbade flygindustrin och turistnäringen..

Cathay har stoppat 90 procent av sina flyg till Kina och bolagets ledning säger att man nu genomlider en av de värsta ekonomiska perioderna som man någonsin har upplevt.

Hongkong meddelade samtidigt att alla resenärer från Kina kommer att försättas i två veckors karantän från och med lördag, oavsett om de har infekterats eller ej.

Regeringschefen Carrie Lam säger att antalet resenärer från Kina sannolikt kommer att minska dramatiskt och att man därför inte behöver stänga alla gränsövergångar. Tusentals hälsovårdare strejkade på onsdag för andra dagen i rad med krav på att Hongkong stänger alla 13 gränsövergångar till Kina.

Källor: AFP, Reuters, South China Morning Post

Diskussion om artikeln