Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Planerna på att kunna köpa biljett till estnisk kollektivtrafik med HRT:s mobilapplikation går i stöpet - HRT drar sig ur samarbete

Från 2020
Uppdaterad 05.02.2020 11:18.
Matkakortinlukija tallinnalaisessa linja-autossa.
Bildtext I Tallin kostar kollektivtrafiken för turister. Stadens invånare får åka gratis.
Bild: Siim Lõvi/Viron yleisradio

Helsingforsregionens trafik, HRT, beslöt att dra sig ur samarbetet med Tallinns kollektivtrafik. Något som inte togs emot med glädje på andra sidan Finska viken. Det var en utredning av konkurrens- och konsumentverket KKV som fick HRT att dra i nödbromsen.

I höstas rapporterade Yle att man inom kort kan köpa biljetter till Tallinns kollektivtrafik med HRT:s mobilapplikation.

En månad innan projektet ska ros i land drar sig HRT ur samarbetet.

HRT meddelade förra veckan att de inte tänker sälja estniska biljetter.

Eftersom transportföretaget Whims finska bakgrundsbolag MaaS Global transportservice vände sig till konkurrens- och konsumentverket KKV, beslöt HRT att dra i nödbromsen.

Enligt HRTs avdelningschef Maria Flink handlar det om huruvida det är förbjudet för HRT att sälja en annan parts biljetter – även om denna part är en annan myndighet.

- Vi tycker ändå att det är bra att saken utreds. Vi vill inte heller göra sådana drag som kan anses vara utanför våra befogenheter, kommenterar Flink.

MaaS Global har endast gått med på att svara per epost. Företaget ser inget problem med att två aktörer inom kollektivtrafiken samarbetar över landsgränserna.

MaaS Global har bett om ett ställningstagande från KKV gällande marknadernas verksamhetsvillkor och aktörernas roll.

Företaget medgav att de ser Estland som en intressant marknad, men nekade till att de har för avsikt att expandera ditåt.

Finska biljetter ska säljas i estnisk app

I Tallinn har beskedet om att HRT drar sig ur samarbetet tagits emot med besvikelse. Tiit Laiksoo, specialsakkunnig vid Tallinns trafikverk, undrar bland annat varför HRT drog sig ur innan KKV:s beslut kommit.

Det gränsöverskridande samarbetet kommer ändå att i viss mån uppfyllas, om än tämligen ensidigt. I Estland kommer man nämligen ändå börja sälja HRT-biljetter i pilet.ee-applikationen.

Därmed kan i viss mån också finländarnas resor till Tallinn underlättas.

- Från Finlands håll finns det ännu intresse att få HRT:s resekort att fungera även i Tallinns kollektivtrafik, berättar Laiksoo.

Det finsk-estniska samarbetet som finansierats av EU pågår ännu i ett år. Under den tiden ska man enligt Laiksoo få de estniska systemen att börja fungera ihop med finska resekort.

Artikeln är en översättning av Yles artikel HSL:n sovellukseen ei tulekaan Tallinnan joukkoliikenteen lippuja – Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tehty selvityspyyntö sai vetämään hätäjarrua skriven av Rain Kooli.