Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo växte mest i östra Nyland i fjol - kommunen är ett positivt undantag i regionen

Från 2020
Nya området Tasträsk börjar bli färdigt i Söderkulla, Sibbo,
Bildtext Till Söderkulla planeras fler villaområden som det i Tasträsk. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Antalet Sibbobor ökade i fjol med nästan 500 personer och i slutet av året uppgick invånarantalet till sammanlagt 21 165 personer.

Sibbo och Borgå var de enda östnyländska kommunerna där folkmängden ökade i fjol. Enligt Statistikcentralens förhandsuppgifter ökade Sibbos folkmängd med 499 personer och Borgås folkmängd med 124 personer.

Invånarantalet översteg för första gången 20 000 invånare år 2017. Vid årets slut bodde 20 310 personer i Sibbo.

Sibbo är för närvarande Finlands 49:e största kommun. I fjol hade Sibbo den elfte största befolkningsökningen i Finland.

– Tillväxten ökar möjligheterna att locka olika slags kommersiella tjänster till de utvecklingsinriktade tätorterna Nickby och Söderkulla. Det ger även kommunen bättre möjligheter att utveckla sina tjänster, säger utvecklingsdirektör Pirjo Siren i ett pressmeddelande.

Mossig varg på vapensköld.
Bildtext Vargen skrämmer inte nya inflyttare.
Bild: YLE / Hanna Othman

Folkmängden beräknas öka i Sibbo också under kommande år. Kommunen strävar också i fortsättningen efter en topplacering bland tillväxtkommunerna.

- Befolkningsökningen i Nickby, och senare i Tallmo, är en förutsättning för att man i framtiden ska kunna inleda passagerartrafik på järnvägsspåret mellan Kervo och Nickby, vilket skulle förbättra kollektivförbindelserna, säger Siren i ett pressmeddelande.

Tätorterna blir tätare

Några av planläggningens mest centrala mål under de närmaste åren är att skapa förutsättningar för småstadsliknande centrum, befolkningstillväxt och att öppna järnvägsspåret mellan Kervo och Nickby för passagerartrafik.

Hus i Nickby centrum.
Bildtext Antalet bostadshus i tätorterna ökar de kommande åren.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Det innebär fortsatt utveckling av framför allt Nickby, Söderkulla och Tallmo, men också byarna.

I Nickby strävar kommunen efter att öka en mångsidig tomtreserv för bostäder. I Söderkulla koncentreras planläggningen till att utveckla centrumområdet och att ha ett tillräckligt stort utbud av egnahemstomter.

Enligt Statistikcentralens förhandsuppgifter ökade folkmängden i mindre än en femtedel av Finlands kommuner år 2019.

Befolkningsökningen var störst i Helsingfors, Esbo, Vanda och Tammerfors. Bland de tio mellannyländska så kallade KUUMA-kommunerna ökade folkmängden mest i Kervo och Sibbo.

Diskussion om artikeln