Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centralkriminalpolisen: Många finländare drabbas av investeringsbedrägerier – kriminella agerar allt mer sofistikerat

Från 2020
Nätbedragare (illustration)
Bildtext Brottslingar använder internet på påhittiga sätt för att lura pengar av folk.
Bild: Yle/Miro Johansson

Det har skett en stor ökning i antalet nätbedrägerier som har kommit till polisens kännedom.

I fjol fick polisen i Finland reda på knappt 15 000 bedrägerier på internet. Det är en ökning med cirka 3 000 anmälningar, eller en fjärdedel, jämfört med året innan.

Centralkriminalpolisen berättar att många av de allvarligaste fallen har varit investeringsbedrägerier.

– Den ekonomiska nytta brottslingarna får av investeringsbedrägerier börjar vara större än så kallade kärleksbedrägerier där de lurar offret att förälska sig för att sedan kunna få stora summor pengar, säger Mikko Rauhamaa som är chef för Centralkriminalpolisens center mot IT-brottslighet, i en intervju för Svenska Yle.

Rauhamaa betonar också att det finns ett stort mörkertal. De som drabbas av bedrägerier på nätet berättar ofta inte om det för polisen, för att de till exempel skäms över att ha blivit lurade.

Porträtt på en chef vid Centralkriminalpolisen.
Bildtext Mikko Rauhamaa är chef på Cyberbrottscentret vid Centralkriminalpolisen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Svårt att avgöra när det är en bluff

Nätbedrägerierna har blivit allt mer proffsiga och sofistikerade. Det möjliggör avancerade upplägg där bedragare relativt lätt kan få tag på till och med miljontals euro.

Två troliga exempel på det här är webbsidorna Envestio och Kuetzal som sade sig förmedla gräsrotslån till företag i Baltikum. Privatpersoner som satsade pengar där skulle få en årlig avkastning på mer än 20 procent.

Svenska Yle berättade förra veckan att miljontals euro som flyttades till de här webbsidorna nu är försvunna. Tiotusentals investerare runtom i Europa är drabbade – flera också i Finland. Den estniska polisen utreder saken och misstänker bedrägeri.

Rauhamaa på Centralkriminalpolisen tar inte direkt ställning till de aktuella fallen, men svarar på en allmän nivå att det allt oftare är organiserade kriminella grupper som ligger bakom investeringsbedrägerier i Europa.

– Det kan vara ett team som bygger upp trovärdiga och språkligt korrekta webbsidor, ett team som gör reklam för dem och lockar besökare, och ett team som erbjuder kundservice och ser till att offren hålls kvar som kunder så länge som möjligt för att man ska få maximal ekonomisk nytta av dem, säger han.

I Envestios och Kuetzals fall hade bloggare, som fick relativt stor provision för att rekommendera sajterna, uppenbarligen en stor betydelse för att locka folk att satsa pengar där.

Se till att vara försiktig

En trend är att nätbedrägerier är allt mer skräddarsydda, och att många "vanliga" finländare drabbas. Man behöver till exempel inte vara extra rik eller företagsledare för att kunna råka illa ut.

– Bedragare kan få reda på värdefull bakgrundsinformation om sina offer genom att göra sökningar på nätet, påpekar Rauhamaa.

Han påpekar att det därför lönar sig att vara noga med vad man egentligen delar med sig av för personlig information på nätet, och särskilt på sociala medier.

– Dessutom gäller det att vara extra försiktig om man gör investeringar per telefon eller på nätet. Kontrollera olika aktörers bakgrund och tänk efter ordentligt när det är pengar som står på spel, rekommenderar han.

Tiotusentals finländare har enligt Centralkriminalpolisen fått samtal av bedragare – ofta gång på gång.

Bitcoin huijauksen uhri Tuula Starck-Schreiber
Bildtext Ett bluffmeddelande som lurar en att överföra pengar.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Rauhamaa säger att om du blir lurad och skickar pengar till bedragare så är det viktigt att så snart som möjligt meddela banken och polisen. Då är det större chans att du kan få åtminstone en del av pengarna tillbaka.

Att antalet nätbedrägerier ökar kraftigt är också en utmaning för den finländska polisen. Bedragarna har också varit snabba på att förändra sina metoder för att kunna hållas steget före polisen.

Mikko Rauhamaa betonar ändå att Centralkriminalpolisen under senare år har fått extra resurser för att utreda allvarlig nätbrottslighet.

Samtidigt som privatpersoner allt oftare har drabbats av nätbedrägerier, så pågår det fortfarande bedrägerier mot företag.

Till exempel kan någon utge sig för att vara vd:n och be att ekonomiavdelningen betalar en viss räkning. Sådana här fall förekommer ändå mest i samband med semesterperioder, enligt polisen.

Diskussion om artikeln