Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klädaffär bad väktare följa romskt par – affären ska betala 1 500 euro i ersättning

Från 2020
Vartija
Bildtext Affärens försäljare kallade väktarna till butiken när det romska paret steg in. Väktaren på bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En klädaffär i ett stort köpcentrum ska betala 1 500 euro i ersättning till ett romskt par som butikens väktare hade beordrats följa. Affärens ledning åtar sig nu att utbilda sin personal så att motsvarande situationer inte kommer att hända igen.

Enligt diskrimineringsombudsmannens byrå hade affärens försäljare kallat väktarna till butiken och bett dem följa de romska kunderna. Enligt försäljaren hade man i affären fattat beslut om att bevaka alla romer.

Nyhetsbyrån STT rapporterar att affären i fråga ligger i Lempäälä.

Klädaffärens ledning bestrider att man skulle ha fattat något sådant beslut, men sade att man förstår att kunderna kränkts på grund av det inträffade.

Fallet gick till förlikning, där affären åtog sig att utbilda sin personal så att motsvarande situationer inte skulle kunna inträffa på nytt. Också köpcentret lovade behandla ärendet bland affärsinnehavarna.

Klädaffären betalar dessutom 1 500 euro i gottgörelse till båda kunderna.

Många romer utsätts för diskriminering och trakasserier

Enligt diskrimineringsombudsmannen är fördomar och negativa attityder mot romer fortfarande vanliga. Det syns i enskilda diskrimineringsfall, men är också ett strukturellt problem.

Diskriminerande attityder inverkar till exempel negativt på romers möjligheter på arbetsmarknaden. Många utsätts återkommande för diskriminering och trakasserier.

Endast en bråkdel av de romer som utsätts för hatretorik eller trakasserier anmäler det inträffade.

– Förlikningen visar hur viktigt det är att ingripa i den diskriminering som romer utsätts för i vardagen. Klädaffären och köpcentrumet har varit samarbetsvilliga och har tagit ansvar för att lösa situationen, säger vikarierande diskrimineringsombudsman, byråchef Rainer Hiltunen, i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln