Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre Kronors förbundskapten i stor sorg efter sin mammas död – leder ändå landslaget i veckans EHT-turnering: "Vill vinna för henne"

Från 2020
Johan Garpenlöv pratar med domare.
Bildtext Johan Garpenlöv tog över Tre Kronor inför den här säsongen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Samma vecka som Tre Kronor spelar på hemmaplan har förbundskaptenen Johan Garpenlöv drabbats av en personlig tragedi. Hans mamma dog i tisdags. På torsdag leder han landslaget i Globen.

I går missade Johan Garpenlöv det svenska ishockeylandslagets träningspass i Stockholm. Landslaget laddar upp inför veckans EHT-turnering i Sverige – och lagets förbundskapten kommer in i turneringen med sorg.

I dag var Garpenlöv tillbaka och höll i träningen. Efteråt berättade han om sin mammas död. Hon gick bort under tisdagen efter en längre tids kamp mot Alzheimer.

– Vi var alla där och det blev ett värdigt avslut. Det är svårt att koncentrera sig på hockey, men mitt liv har varit hockey och hon har varit en stor del i det och jag vet att hon ville att jag går vidare, säger Garpenlöv enligt TT.

Garpenlöv kommer att leda Tre Kronor i veckans tre matcher i Globen. På söndag möts Sverige och Finland i turneringens sista match.

– Det är viktigt att få komma in i vardagen igen efter det som hände i går. Nu vill jag att vi vinner tre matcher här, för henne.

"Här för att leda laget"

TT skriver att Garpenlöv har varit engagerad i sin mammas sjukdom och bland annat blivit en av ambassadörerna för Alzheimerfonden – ett projekt för att stöda forskningen mot demenssjukdomar.

Efter dagens träningspass säger Garpenlöv att veckans ishockeymatcher blir en motvikt till det som skedde tidigare i veckan.

– Det är skönt att ha något annat att tänka på och jag har en viktig turnering att fokusera på. Men jag åker inte till hotellet (efter träningar och matcher) utan åker hem och tar hand om pappa. Jag pratade med honom i går och vi tycker att det här är rätt för mig att göra.

– Jag är här för att leda laget och vinna turneringen.

Garpenlöv tog över som förbundskapten inför den här säsongen. Tidigare har han varit assisterande tränare i landslaget.

Sverige inleder veckans turnering mot Tjeckien på torsdag. Samtidigt spelar Finland mot Ryssland i Helsingfors. Hela EHT-turneringen sänds i Yles kanaler och alla matcher kommenteras på svenska.

Diskussion om artikeln