Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tiotals tips om misstänkta förgiftningar i Österbotten – inga avvikande överdoser på Vasa centralsjukhus

Från 2020
Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov

Polisen har fått in tiotals tips angående de misstänkta fall av förgiftning som lett till dödsfall i Österbotten och Södra Österbotten den senaste veckan.

En person har dött av överdos inom Vasa sjukvårdsdistrikts område de senaste dagarna, men det är oklart om fallet hör ihop med det polisen gått ut med.

Det var på tisdagen som polisinrättningen i Österbotten gick ut och varnade för livsfarliga droger och ville ha tips på vad som finns till salu.

Kommunikationschef Mikael Appel på Österbottens polisinrättning säger att de fått in tacknämligt mycket tips både på e-post och via telefon.

- Varje tips gås genom för att se om det är av nytta för undersökningen, säger Appel.

Tekniska undersökningen kan ta veckor

Inom loppet av en vecka har två personer dött och tre personer förts till sjukhus på grund av misstänkt förgiftning i Österbotten och Södra Österbotten.

Polisen misstänker att orsaken är droger eller narkotikaklassade läkemedel.

I det här skedet har polisen inte funnit en gemensam nämnare som gärningsman, plats eller tidpunkt, utan fallen skiljer sig från varandra.

- Det går inte att utesluta att de hör ihop. Det har varit liknande omständigheter, säger Appel.

Just nu pågår den tekniska undersökningen som att analysera prover vilket kan ta dagar, till och med veckor.

Inget avvikande på Vasa centralsjukhus

Enligt överläkare Taneli Väyrynen på Vasa centralsjukhus har en person inom Vasa sjukvårdsdistrikts område mist livet som en följd av en drogöverdos de senaste dagarna. Dödsfallet har inte skett på Vasa centralsjukhus.

- Därtill har tre patienter vårdats för överdos på Vasa centralsjukhus, säger Väyrynen.

De här händelserna har inträffat sedan i fredags.

Väyrynen kan inte säga om de här fallen har samband med de fall som polisen gick ut och berättade om under tisdagseftermiddagen. Vården har inte för kutym att meddela polisen om överdosfall.

Polisen har varit i kontakt med Vasa centralsjukhus och frågat om sjukhuset haft några avvikande fall av överdos. Enligt sjukhuset har man inte påträffat något avvikande.

Väyrynen säger att det i allmänhet finns flera orsaker till en överdos. En orsak kan till exempel vara oväntad reaktion på ett nytt ämne, användarens oerfarenhet, en kombination av olika ämnen eller en medveten överdos.

Väyrynen resonerar som så att de fall som polisen gått ut och berättat om antingen kan handla om en ny eller en speciellt stark drog som kommit in på marknaden eller så kan det röra sig om sammanträffanden, att flera fall råkat hända tätt intill varann.

Enligt Statistikcentralen dog 261 personer som en följd av narkotikapreparat 2018. Antalet hade ökat trefalt jämfört med året innan.

Polisen efterlyser fler tips

Enligt den information som släpptes på tisdagen misstänker polisen att livsfarliga droger eller narkotikaklassade läkemedel rör sig i Österbotten och Södra Österbotten.

Polisen varnar alla för att använda okända preparat.

Om du har tips kan du fortfarande ta kontakt med polisen på telefonnummer 0295 440 513 eller via e-post vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi. Du kan vara anonym.

Artikeln baserar sig på Pohjanmaan poliisi on saanut runsaasti vihjeitä myrkytystapauksista – Vaasan keskussairaalassa viimeaikaisia yliannostuksia ei pidetä poikkeuksellisina skriven av Anne Elhaimer och Riia Hantula. Översättning och bearbetning av Sofi Nordmyr.