Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjökabeln till Tankar byts ut för hundratusentals euro

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 11:14.
Tankar fyr
Bild: Yle/Eva Fyrqvist

Sedan snart två veckor tillbaka är fyrön Tankar utanför Karleby utan el. Karleby Energinät Ab har nu tagit beslutet att byta ut sjökabeln i sin helhet.

Projektet är omfattande och inget man gör till vardags, säger driftschef Veli-Pekka Kinnunen till tidningen Keskipohjanmaa.

Hundratusentals euro

Den nya sjökabeln blir mellan sex och nio kilometer lång, beroende på hur den dras. Kabeln väger ungefär 20 kilogram per meter och ska på djupaste ställen sänkas ner 17 meter under havsytan.

Projektet kommer att kosta hundratusentals euro säger Kinnunen.

Fyren och ett 20-tal stugor på ön får nu el via reservsystem.

Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg som också är hamnfogde på ön säger att det finns ett aggregat som håller igång fyren och basbelysningen på ön.

Lotsstationen värmdes tidigare upp med olja och det finns därför ett ganska stort oljeförråd i berget. I dag har man övergått till jordvärme.

Sandberg säger att oljedrivet aggregat är en nödlösning, men den här tiden på året är elkonsumtionen på ön liten. Det är fyren och några enstaka övernattande gäster i lotsstationen som är i behov av el.

Elbolaget betalar

Sandberg säger att det antagligen blir elbolaget som står för sjökabeln, medan staden och öborna betalar för den el de konsumerar.

Den nuvarande havskabeln är närmare femtio år gammal och Karleby Energinät kommer att göra offertförfrågan redan nästa vecka både vad det gäller arbete och kabel.

Valet står mellan en kabel med spänningen en eller tjugo kilovolt. Högre spänning innebär en bättre överföringskapacitet, men samtidigt blir kabeln dyrare i inköp säger Kinnunen.

Arbetet med att byta ut kabeln påbörjas så snart som möjligt.

Artikeln baserar sig på Sähkökatkon Tankarin majakkasaaressa aiheuttanut kaapelivika edelleen paikantamatta – Uusi kaapeli maksaisi satojatuhansia euroja skriven av Iina Kluukeri, översatt och bearbetad av Mikaela Löv.

På andra språk

Diskussion om artikeln