Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Penkisfirandet mer splittrat i år – vi sänder live när Katedralskolan firar på torsdag morgon

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 06:45.
Svenska Yle live: Bänkskuddardagen i Åbo - Spela upp på Arenan

I Svenskfinland är gymnasierna i Åbo och Pargas först ut att fira bänkskuddardagen i år. Flera andra gymnasier firar nästa vecka.

Tidigare firade gymnasier landet över bänkskuddardagen samtidigt. På grund av förändringar i studentexamen kom den hundraåriga traditionen till vägs ände förra året.

Då firade ändå en stor del av de svenska gymnasierna penkis samtidigt.

Lärkans abiturienter på lastbilsflak
Bildtext Lärkan firar penkis 2019.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

I år är firandet lite mer splittrat. Under torsdagen 6.2 kommer till exempel Katedralskolan i Åbo och Pargas gymnasium att fira penkis. Svenska Yle sänder live från Katedralskolan från och med 8.40 i radio Vega.

Flera andra gymnasier har valt att i stället fira dagen den 13.2, som Karis-Billnäs gymnasium, Borgå gymnasium och Lärkan.

Penkisdatum inte längre givet

Från och med våren 2019 inleds studentskrivningarna i mars i stället för i februari och då är datumet för penkis inte längre lika givet.

Det är gymnasierna själva som bestämmer när penkis ska firas.
Utbildningsstyrelsen, som har ansvar för skolornas läroplaner, vill inte komma med rekommendationer för när penkis och de gamlas dans borde äga rum.

Abiturienter på lastbilsflaket
Bildtext Bänskuddardag i Lovisa 2019.
Bild: Max Kivivuori/Yle

Enligt Utbildningsstyrelsen är penkis inte undervisningsverksamhet utan ett traditionellt evenemang, och ärendet ligger därför inte på Utbildningsstyrelsens bord.

Finlands gymnasistförbund skickade förra året ut ett pressmeddelande där man önskade att alla gymnasier också i framtiden skulle fira bänkskuddardagen samtidigt, för gemenskapens skull.

Diskussion om artikeln