Tabubrott inom tysk politik då högerpopulistiska AfD avgjorde val av regeringschef i delstat – paralleller dras till nazisternas frammarsch
I Tyskland är en stor politisk skandal under uppsegling. I samband med valet av en ny regeringschef i delstaten Thüringen låg avgörandet hos det högerpopulistiska partiet AfD. I kommentarerna dras redan paralleller till 1930-talet och hur nazisterna kom till makten i Tyskland.
Det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland har fått sin första regeringschef, så löd en del av kommentarerna efter valet av ny regeringschef i delstaten Thüringen under eftermiddagen.
Den nye regeringschefen Thomas Kemmerich kommer ändå inte från AfD, utan från det liberala partiet FDP, som med nöd och näppe tog sig in i delstatsparlamentet i valet i oktober.
Att han över huvud taget valdes till posten hängde ändå i första hand på en politisk fint organiserad av just AfD.
Partiet hade nominerat sin egen kandidat i valet, men i den hemliga omröstningen hade man gått in för att rösta på liberalernas kandidat, som också fick kristdemokraternas röster i valet.
Det här ledde till slut att Kemmerich fick 45 av rösterna medan valvinnaren och den tidigare regeringschefen Bodo Ramelow från vänsterpartiet Die Linke fick nöja sig med 44 röster.
Inom AfD är man mer än nöjd med kuppen. Man nådde sitt mål, som var att förhindra ett återval av vänsterpartisten Ramelow.
Krav på nyval
I Berlin har det överraskande valet av Thomas Kemmerich väckt ett ramaskri. Det talas om skandal och om ett skamligt val.
Kritiken riktas mot många håll, men i första hand mot Kemmerich och hans FDP för att varken han eller partiet tackade nej till posten.
I kritiken tar man gärna fasta på det faktum att FDP hösten 2017 valde att säga nej till ett regeringssamarbete med Angela Merkel, men nu inte verkar ha några problem med att bilda regering med stöd av det delvis högerextrema AfD.
I vissa kommentarer drar man redan paralleller till 1930-talet och hur nazisterna kom till makten. Då tog sig nazistpartiet NSDAP in i regeringar och till ministerposter just genom andra partier.
Det här intygar Thomas Kemmerich ändå att inte är fallet nu.
Han konstaterade efter valet att han absolut inte kommer att samarbeta med AfD, trots att partiet valde honom till posten.
I stället vill Kemmerich nu föra förhandlingar med kristdemokraterna, socialdemokraterna och de gröna.
Att det verkligen kommer till ett regeringssamarbete är ändå allt annat än sannolikt. Bland andra kristdemokraternas partichef Annegret Kramp-Karrenbauer kräver redan nyval i Thüringen.
Partiets generalsekreterare Paul Ziemiak beklagar sig över att FDP och också ledamöter från hans CDU accepterade ”att röster från nazister som AfD-ledaren Björn Höcke avgjorde valet av regeringschef”.