Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten röstade om riksrättsåtalet – Trump får fortsätta som president

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 06:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Den amerikanska senaten röstar om riksrättsåtalet mot president Donald Trump - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Donald Trump frikändes på båda åtalspunkterna. Redan på förhand stod det klart att Trump antagligen skulle bli frikänd. Omröstningarna gick i stort sett enligt partilinjen, men den republikanska senatorn Mitt Romney röstade för att fälla Trump för maktmissbruk.

Senaten började med att rösta om åtalspunkten gällande maktmissbruk. Donald Trump frikändes på den punkten, med rösterna 52–48.

Den enda republikanen som alltså röstade för att fälla Trump var Romney.

- I min ed inför Gud lovade jag att hålla mig till en objektiv rättvisa och den eden förutsätter att jag sätter mina personliga känslor och politiska åsikter åt sidan, sade Romney.

Enligt Romney befarade han att historien skulle döma honom om han skulle bortse från bevisen mot Trump, från sin ed och från det som den amerikanska konstitutionen kräver av honom.

Mitt Romney, en äldre man med grått hår och blå kostym står vid ett talarpodie.
Bildtext Mitt Romney förklarade sitt beslut i sitt tal inför senaten.

Romney sade också att han utsatts för hårda påtryckningar inom det republikanska partiet och att han antagligen kommer att bli "häftigt fördömd".

Romneys beslut har väckt stor uppmärksamhet i USA. President Trump själv var snabbt ute med en video där Romney beskrevs som "hal" och opålitlig och som en evig förlorare.

På den andra åtalspunkten, om hindrandet av kongressens arbete, höll sig också Romney till partilinjen och senaten röstade till Trumps fördel med rösterna 53–47.

För att en president ska avsättas krävs två tredjedelars majoritet. I praktiken innebär det att 67 av 100 ledamöter i senaten ska rösta för att avsätta presidenten. Republikanerna är i majoritet i senaten med 53 ledamöter.

Här kan du se hur processen i senaten går till.

Trumps riksrätt i 5 steg - Spela upp på Arenan

Presidenten stod alltså åtalad för maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete. Demokraterna anklagar honom för att ha fryst militärt bistånd till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden, Trumps potentiella rival i höstens presidentval.

Med den friande domen är fem månader långa riksrättsprocessen nu över.

President Trump reagerade på domen på Twitter med en skämtsam video där årtalen byts ut medan han hålls vid makten från århundrade till århundrade.

Trump har också lovat ett uttalande om domen senare på torsdagen.

Diskussion om artikeln