Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hollywoodstjärnan Kirk Douglas har dött – han blev 103 år gammal

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 07:35.
Porträtt utomhus av Kirk Douglas.
Bildtext Krik Douglas, 1916-2020, beskrivs av sin son som en humanist man kunde se upp till.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den legendariske amerikanske skådespelaren Kirk Douglas har dött, 103 år gammal. Det uppger hans son, skådespelaren Michael Douglas.

– Det är med enorm sorg jag och mina bröder meddelar att Kirk Douglas har lämnat oss, skriver sonen Michael.

Kirk Douglas stod för en Hollywoodkarriär som var över 60 år lång och beskrivs som en ikon inom branschen. Mest berömd är han kanske för roller som tuff gladiator, cowboy och boxare i filmer från 1950- och 1960-talen.

Några av de mest kända filmer där han medverkar är Spartacus (1960), Champion (1949), Lust for Life (1956) och Paths of Glory (1957).

Kirk Douglas elokuvassa Spartacus
Bildtext Kirk Douglas i filmen Spartacus från år 1960.

Sammanlagt blev det medverkan i över 90 filmer. År 1996 fick Douglas en hedersoscar för sitt livsverk.

Kirk Douglas är också känd för att ha arbetat emot Hollywoods så kallade svarta lista som var en del av kommunistjakten i USA efter andra världskriget. Med listan ville etablissemanget stoppa filmarbetare som man beskyllde för kommunistiska sympatier.

Douglas bröt ändå mot listan och anlitade en svartlistad manusförfattare för filmen Spartacus, Dalton Trumbo. Douglas har senare sagt att hans medverkan till att skrota den svarta listan är viktigare för honom än någon av filmerna.

– För världen var han en legend, en skådespelare från filmens gyllene år, men också en humanist vars sinne för rättvisa vi alla kan se upp till, formulerar sig sonen Michael Douglas i ett uttalande för tidskriften People Magazine och på sin egen Facebooksida.

Michael Douglas talar med Kirk Douglas.
Bildtext Skådespelaren Michael Douglas med sin far Kirk Douglas vid en tillställning i november 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln