Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bråk om Skukulträsket i Strömfors – företagare planterade ut regnbåge i sjön och nu får byborna inte längre fiska där

Från 2020
Skukulträsket i Lovisa
Bildtext Nu måste byns fiskeförening köpa tillstånd av företagaren om de vill fiska i Skukulträsket.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

NTM-centralen har beviljat Kotkaföretaget Fishventures förlängt fiskeförbud i Skukulträsket fram till slutet av 2024. Fiskeförbudet grämer byaföreningen som slår ett slag för allemansrätten.

En sällsynt tvist om vem som får använda en sjö har uppstått i Strömfors i Lovisa. Skukulträsket är en sjö på ungefär 13 hektar, omgiven av en populär vandringsled och ett naturskyddsområde.

Konflikten började för fem år sedan då Kotkaföretaget Fishventures fick tillstånd att plantera ut ungefär 1 000 kilogram regnbåge per år i Skukulträsket.

Då hyrde företaget också sjön och fiskerättigheterna av Ahlström-Munksjö.

Kukuljärvi Loviisassa
Bildtext Skukulträsket omges av en populär vandringsled och ett naturskyddsområde.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Byaföreningen Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys har velat stoppa fisketurismverksamheten i Skukulträsket.

Bland annat lämnade föreningen in en anmärkning på företagarens tillståndsansökan till NTM-centralen i Egentliga Finland.

Anmärkningen hade ändå ingen effekt, eftersom företaget Fishventures ansökan om fortsatt verksamhetstillstånd beviljades.

Företaget ville fortsätta med fiskodling i Skukulträsket i fem år framåt och förlänga förbudet mot att meta, pilka och fiska med drag i tio år framåt.

NTM-centralen beviljade fortsatt fiskeförbud bara fram till slutet av 2024. Enligt beslutet måste man köpa fisketillstånd av företaget för att få fiska i ån.

Sedan 2015 har det alltså inte varit möjligt att fiska i sjön genom att betala vanliga fiskeavgifter. Allemansrätten gäller inte i Skukulträsket eftersom sjön är ett specialfiskeområde.

Veli-Matti Mettinen
Bildtext Veli-Matti Mettinen från byaföreningen tycker att Skukulträsket är fel ställe för företagsverksamhet.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Byaföreningen är inte särskilt glad över företagsverksamheten. Enligt föreningen är Skukulträsket och naturskyddsområdet det omges av ett värdefullt naturobjekt.

Byaföreningen anser att alla, inte bara ett företag som strävar efter ekonomisk vinning, ska ha rätt att njuta av träsket.

– Nu finns här bara kommersiellt fiske. Vi tycker att det kränker allemansrätten, säger föreningens ordförande Veli-Matti Mettinen.

Fram till 2015 hyrdes sjön av byns egen fiskeförening, Ruotsinpyhtään kalaveikot.

– Då begränsades inte allemansrätten på något sätt. Fiskeföreningen ordnade pilkevenemang och metetävlingar för barn. Nu ordnas inget sådant längre, säger Mettinen.

Enligt fiskelagen kan NTM-centralen förbjuda allmänna fiskerättigheter av flera olika orsaker. En sådan orsak är att trygga den ekonomiska nyttan av fiskeodlingar.

yrittäjä Niko Lehtola Fishventures Oy:sta
Bildtext Niko Lehtola förstår byborna men försvarar sin egen näring.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

– Vi har ingenting emot företagaren, men vi tycker att Skukulträsket är fel ställe för kommersiellt verksamhet, säger Veli-Matti Mettinen från byaföreningen.

Företagare Niko Lehtola säger att han förstår att byborna är irriterade över att det inte finns någon allmän fiskerätt i Skukulträsket, och att fiskandet i sjön har gjorts till företagsverksamhet.

Föreningen är orolig för att fiskeodlingen kan ha negativa effekter på vattenkvaliteten i sjön och att den kan leda till övergödning trots att fiskarna inte matas.

Föreningen ville att effekterna skulle utredas innan fortsatt verksamhetstillstånd beviljades. Så blev det ändå inte.

Kukuljärvi Loviisassa
Bildtext Invånarna är också rädda för att vattenkvaliteten lider då man planterar ut fisk som inte hör hemma i sjön.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Då det klarnade att Fishventures får fortsätta med sin verksamhet konstaterade företagaren Niko Lehtola för Yle Uutiset att det var ett väntat besked.

– Vi har agerat enligt de nuvarande tillståndskraven och inget har förändrats, säger han.

I framtiden är tanken att också börja plantera ut sik i sjön. Dessutom vill företaget utveckla fiskeguideverksamheten vid Skukulträsket.

Sjön har blivit ett populärt fisketurismobjekt bland fiskare i södra Finland under de senaste fem åren.

– Vi har sålt ungefär 300 fisketillstånd per år, säger Lehtola.

Byborna hoppas på att man i framtiden ska få använda sjön fritt igen.

Artikeln baserar sig på Yrittäjä toi järveen omat lohet, eivätkä kyläläiset enää saa kalastaa maksamatta siitä – erämaajärvestä syntyi erikoinen kiista skriven av Vesa Grekula samt Erämaajärven kaloista kiistelleille kyläläisille takaisku – joutuvat maksamaan kalastuksesta ainakin seuraavat 4 vuotta av Ilona Pesu.

På andra språk

Diskussion om artikeln