Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

OS 2022–2024 och rejält med vintergrenar – Yle säkerställer att alla har tillgång till sportögonblick

Från 2020
De olympiska ringarna.
Bildtext Det nya avtalet omfattar bland annat vinter-OS i Peking 2022 och sommar-OS i Paris 2024.
Bild: ITAR-TASS / Valery Sharifulin / All Over Press

I kärnan av Yles public service ligger förmedlingen av stora idrottshändelser till finländarna. Fram till 2024 visas både OS och världscuptävlingarna i skidgrenarna i Österrike på Yles kanaler.

Yle har ingått ett betydande sändningsavtal för många intressanta idrottsevenemang och -grenar och säkerställer att bänkidrottarna kan ta del av oförglömliga stunder långt in i framtiden. Utöver OS i Tokyo i år kommer även vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024 att visas på Yles kanaler. Dessutom kommer Yle att fram till 2024 sända världscupen i skidsport i Österrike som det internationella skidförbundet FIS arrangerar.

”Yle vill vara med och förena finländarna och förmedla känslofyllda ögonblick som berör hela folket. Inom sporten finns det många oförglömliga stunder och Yle vill även i fortsättningen förmedla betydande sportögonblick från stortävlingar till finländarnas hem. OS är bland det bästa i sportväg och jag är väldigt lycklig över att tävlingarna ses och hörs på Yles kanaler även i fortsättningen. Via tävlingarna skapar vi ett högklassigt och mångsidigt innehåll med gemensamma upplevelser för hela folket”, säger Merja Ylä-Anttila, Yles verkställande direktör.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har sålt de europeiska sändningsrättigheterna för OS fram till 2024 till Discovery Communications, som Yle har fortsatt sitt avtal med. Avtalet omfattar vinter-OS i Peking 2022 och sommar-OS i Paris 2024. Sändningarna från OS i Tokyo under den kommande sommaren kommer också att synas på Yles kanaler. Herr- och damishockeyn omfattas inte av avtalet om OS.

Tack vare avtalet som Yle ingick med Europeiska radio- och tv-unionen EBU visas världscupen i skidsport som ordnas av FIS på Yle fram till 2024. Avtalet förstärker Yles utbud av vintersport, eftersom över 30 världscuptävlingar i olika grenar kommer att visas under varje säsong. I utbudet ingår bland annat nordisk kombination, snowboardåkning, klassikertävlingar i alpint och de delar av den tysk-österrikiska backhopparveckan som hoppas i Österrike.

”Det är en fantastisk nyhet att OS får fortsätta på Yles kanaler. I sommar erbjuder vi finländare ett rejält urval sport från OS i Tokyo på alla utgivningskanaler. Höjdpunkter utöver OS blir även att få följa herrlandslaget i fotboll ”Huuhkajat” som deltar i fotbolls-EM och EM i friidrott i Paris. Samtidigt bygger vi upp sportutbudet för de kommande åren”, berättar Joose Palonen, chef för Yle Urheilu.

På andra språk