Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF och BK-46 har förbjudit snuset – "Idrottsföreningarna har en viktig roll men det största ansvaret ligger hos föräldrarna"

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 19:46.
Jan "Janne" Hagman, juniortränare i Handboll inom BK-46.
Bildtext Juniortränaren Jan Hagman vid BK-46 säger att snusandet inom handbollen är en trend som kommer från Sverige. Inom laget han själv tränar har han ändå inte märkt att snus skulle förekomma.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Allt fler unga i Västnyland snusar. I takt med att snusandet ökar är det viktigt att idrottsföreningarna kraftigt tar avstånd från snus. Det anser representanter för både EIF och BK-46.

Jan Hagman är handbollstränare för ett juniorlag inom BK-46. Han har noterat att snusandet överlag har blivit vanligare, även om han inte märkt av något snus i det lag med tonårskillar som han tränar.

- Som tränare är det viktigt att ingripa ifall man märker att det förekommer, säger Hagman.

Jan Hagman tillägger att det inte är så lätt att upptäcka snus eftersom det inte är lika synligt som exempelvis cigarettrökning.

man i grön träningsjacka invid staket
Bildtext Verksamhetsledare Niklas Busk vid EIF.
Bild: Yle / Monica Slotte

Niklas Busk är verksamhetsledare för fotbollssektionen vid Ekenäs idrottsförening. Han säger att han överlag har märkt att snus har blivit vanligare, vilket också färsk statistik från Institutet för hälsa och välfärd visar.

- Jag jämför främst med tiden jag själv idrottade aktivt, och hur ovanligt det var då.

När snusanvändningen ökar måste idrottsföreningarna tydligt säga ifrån

Under de senaste två åren har snusandet nästan fördubblats, i alla fall i Karis svenska högstadium.

Snusandet har också tilltagit rejält i hela Västnyland. Att det råder en snusboom bland unga råder det ingen tvekan om.

Jan Hagman jobbar också som gymnastiklärare i en skola i Virkby. Han säger att han märkt av det ökade snusandet.

- Inom skolan har det ordnats informationer för att uppmärksamma ungdomarna på riskerna med snus. Så det är ett tecken på att det har ökat, säger Hagman.

Grafen visar att antalet pojkar som snusar dagligen har vuxit i Raseborg och procentuellt flest pojkar som snusar hittas i Karis svenska högstadium.

Läs mera om snusanvändningen bland skoleleverna här.

Dessutom finns det idrottsstjärnor som snusar, vilka kan fungera som förebilder för unga idrottare. Särskilt inom handbollen är snus vanligt i Sverige, berättar Jan Hagman.

- Det kan ju ses som coolt av unga som väljer att ta efter sina förebilder.

Tränarens ansvar - men främst föräldrarnas

I och med att snusanvändningen ökar finns det anledning för idrottsföreningarna att starkare ta ställning mot snus, anser Niklas Busk. Både inom BK-46 och inom EIF är policyn klar.

- Där vi idkar vår idrott är det inte accepterat överhuvudtaget att använda snus. Det gäller alla situationer, matcher och träningar - alltså all verksamhet inom idrottsföreningen, säger Niklas Busk vid EIF.

- Snus är också förbjudet inom BK, fyller Jan Hagman i.

- Idrottsföreningar har överlag en viktig roll när det gäller att stöda det snusförebyggande arbetet, även om det största ansvaret ligger hos föräldrarna. Att en idrottsförening starkt ska ta ställning är helt klart. Det gäller inte enbart snus, utan överlag saker som är ohälsosamma, konstaterar Niklas Busk vid EIF.

Att helt få bukt med snusandet hos ungdomarna är kanske omöjligt.

- Så länge det finns att köpa någonstans så förekommer det, säger Hagman.

Här kan du lyssna på intervjun:


Tillägg torsdag 6.2.2020 vid 19.45: Niklas Busk är verksamhetsledare för fotbollssektionen inom EIF. Tidigare stod det att han är verksamhetsledare för EIF.