Finland i ropet i Malaysia – det goda anseendet kan hjälpa företagare
I Sydostasien är Finland känt främst för sin rena natur och för att ha ett högklassigt skolsystem. Många sydostasiater har också i övrigt en positiv uppfattning om Finland. I Malaysia har några driftiga finländare satsat på att försöka dra nytta av det goda ryktet.
Fem gånger per dygn påminner böneutroparnas kallelser om att Malaysia är ett huvudsakligen muslimskt land. Majoriteten av invånarna är muslimska malajer, och många av dem strömmar till moskéerna i synnerhet på fredagarna då det anses vara allra viktigast att be.
Samtidigt är Malaysia ett sällsynt mångkulturellt land. Befolkningen består av ett stort antal olika etniska grupper, och det gör samhället både mångsidigt och komplicerat.
Det gäller också för skolväsendet. I Malaysia finns det allt från högklassiga internationella skolor till spartanska muslimska skolor där det i första hand undervisas religion.
- Till råga på allt finns det tre olika typer av allmänna skolor. Förutom sedvanliga skolor finns det nämligen också särskilda kinesiska och indiska skolor som följer för dem unika läroplaner, berättar företagaren Petri Karjalainen.
Lång erfarenhet, nyfikna lärare
Karjalainen vet vad han pratar om. Tillsammans med sin hustru Minna har han bott flera år i Malaysia där han har marknadsfört finskt kunnande inom utbildningssektorn.
Karjalainen har haft stor nytta av att det finska skolsystemet har ett utmärkt rykte också i fjärran Malaysia. Han har märkt att i synnerhet de unga lärarna är synnerligen intresserade av de finska undervisningsmetoderna.
- Alla har läst om dem, så de vet vad det är frågan om. Det är lätt att på internet hitta information om det finska skolsystemet, och på så sätt har de malaysiska lärarna blivit bekanta med det, konstaterar Karjalainen.
Många av de här lärarna förstår att det är nödvändigt att modernisera de nuvarande undervisningsmetoderna. Karjalainen beskriver dem som tagna direkt från 1950-talet.
Utdraget test, besvärlig byråkrati
Karjalainen har utvecklat ett på finsk pedagogik baserat digitalt hjälpmedel för matematiklektioner. Det första genombrottet fick han när ett antal lågstadieskolor efter många om och men tog hjälpmedlet på prov.
- Skolorna har testat min metod i nästan två år. Nu har jag äntligen fått grönt ljus att börja sälja mitt digitala hjälpmedel, berättar Karjalainen.
Det har med andra ord gällt att ha tålamod. Karjalainen har levt så pass länge i Malaysia att det här inte har överraskat honom.
En av de mest utvecklade ekonomierna i Sydostasien
Malaysia klassificeras fortfarande som ett utvecklingsland. Det betyder bland annat att byråkratin är betydligt trögare än i till exempel Finland, så för affärsmännen tar det ofta en lång tid att få saker och ting till stånd.
Oenigt folk, ständig balansgång
Det faktum att Malaysia är ett mångkulturellt land gör dessutom sitt till för att orsaka fördröjningar. Under den fridfulla ytan råder det djupa motsättningar mellan de tre största folkgrupperna, malajerna, kineserna och indierna.
Beslutsfattarna måste ständigt se till att de inte skadar de ömtåliga relationerna mellan folkgrupperna. Karjalainen säger att det gör beslutsfattarna försiktiga och i vissa fall till och med handlingsförlamade.
- Också på det personliga planet är det viktigt att man håller tungan i styr när man umgås med representanter för de olika folkgrupperna. Man måste ta deras kulturella bakgrund i beaktande om man vill komma överens med dem, berättar han.
Det är således en bra idé att på förhand sätta sig in i Malaysias förhärskande kulturer. Karjalainen betonar att utlänningar som undgår att dabba sig sedan i regel får ett påfallande vänligt bemötande.
Glada föräldrar, nödvändig uthållighet
Karjalainens hjälpmedel har testats i vanliga lågstadieskolor i tätorter långt borta från storstäderna. Lärarna har intygat att hjälpmedlet avsevärt har förbättrat elevernas resultat.
Karjalainen har besökt skolorna upprepade gånger bland annat för att försäkra sig om att hjälpmedlet har använts på rätt sätt. Under ett särskilt informationstillfälle fick han märka att också elevernas föräldrar var nöjda.
- Alla elever hade minst en förälder på plats. Det var meningen att tillställningen skulle ta en halv timme, men föräldrarna hade så många frågor att den pågick nästan två timmar, berättar Karjalainen.
Det var glädjande, för det visade att också föräldrarna förstod att det var viktigt att pröva på nya metoder. Nu hoppas Karjalainen att hans hjälpmedel småningom tas i bruk i landets samtliga mer än 10 000 allmänna skolor, men han vet att han måste ha tålamod.
Attraktiv mat, unika torg
När Minna och Petri Karjalainen bestämde sig för att bosätta sig i Malaysia spelade maten inte en viktig roll. För Matti Kontsas och hans familjs del var maten däremot en bidragande orsak till att de valde att slå sig ner i landet för ett och ett halvt år sedan.
Malaysia beskrivs som ett paradis för läckergomar som uppskattar genuin asiatisk mat. På de oerhört populära så kallade mattorgen kan man smaka på bland annat malajiska, kinesiska och indiska rätter som tillreds i tiotals olika stånd.
- Vi njuter framförallt av att maten är så mångsidig. Man behöver inte bli trött på ett visst kök, förklarar Matti Kontsas.
Familjen lärde sig att gilla asiatisk mat när Matti Kontsas i flera år jobbade först i Laos och sedan på Maldiverna. Efter att ha tillbringat ett tag i Finland ville familjen tillbaka till Asien.
- Vi är glada över att några vänner rekommenderade Georgetown i Malaysia. Det är en av de mest mångkulturella städerna i Sydostasien, berättar Kontsas.
Otillräcklig motion, skadliga fördomar
Kontsas fungerar som utvecklingschef vid det finska bolaget Hintsa Performance. Det är specialiserat bland annat på att utarbeta träningsprogram för både individer och företag.
Bolaget har kunder i flera länder i regionen. Kontsas håller kontakt med dem per e-post och besöker dem vid behov.
Kontsas säger att det skulle vara viktigt att också så många malaysier som möjligt blir intresserade av träningsprogrammen. I Malaysia är en oproportionerligt stor del av befolkningen överviktig, och följaktligen har sockersjukan blivit något av en folksjukdom.
- Det är vanligt att malaysierna förknippar motion med fattigdom. Folk tycker till exempel att bara de fattiga cyklar, och den attityden har medfört svåra problem, konstaterar Kontsas.
Nordiskt föredöme, ingen hemlängtan
Under de senaste åren har fler och fler malaysier insett att det är viktigt att motionera. Många ungdomar har börjat spela fotboll eller gå på gymmet medan de äldre generationerna föredrar att jogga och göra vandringar i naturen.
Det att en hel del malaysier tycker att de nordiska länderna är föregångare när det gäller motion och friluftsliv kan hjälpa Kontsas att få nya kunder. Liksom Finland har de övriga nordiska länderna ett närmast förbluffande gott rykte i Malaysia.
Kontsas förmodar ändå att snabba framsteg inte är att vänta. Han är därför tacksam för att han inte behöver ha bråttom.
- Våra barn kunde genast börja studera på en bra internationell skola. När vi hade bott här några månader meddelade vår äldsta son att han stannar kvar på skolans internat ifall vi andra flyttar bort, berättar Kontsas.
Den 15-åriga pojken var med andra ord som fisken i vattnet från första stund. Också hustrun och de två andra barnen känner sig allt mer hemmastadda, så för familjen Kontsas verkar Malaysia bli en långvarig hemvist.
Björn Ådahl, Georgetown, Malaysia.