Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrafame får lov att utvinna uran vid gruvan i Sotkamo – "Säkrare att ta det till vara"

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 09:17.
Terrafame gruva i Sotkamo.
Bildtext Terrafames gruva i Talvivaara i Sotkamo
Bild: Taisto Lapila / Yle

Statsrådet har beviljat gruvbolaget Terrafame tillstånd att utvinna uran vid gruvan i Talvivaara. Beslutet kritiseras och kan överklagas.

Terrafame har fått tillstånd att utvinna uran som en biprodukt när man utvinner andra metaller.

Syftet är att Terrafame själv ska förädla uranet till ett ett halvfabrikat, så kallad yellowcake eller uranoxid. Det ska i sin tur enligt planerna förädlas till bränsle för kärnkraftverk utomlands.

- Terrafame är ekonomiskt i utmärkt skick. Situationen är helt annorlunda än under Talvivaaras tid och det gör att vi kunde bevilja tillståndet, säger näringsminister Mika Lintilä (C).

Riskerna betraktas som små

Strålsäkerhetscentralen Stuk gav i somras grönt ljus för planerna och konstaterade att riskerna för miljön och människorna i omgivningen är begränsade.

Beslutet kan ännu överklagas och Terrafame räknar med att besvärsprocesserna kan ta upp till två år.

Bland annat Naturskyddsförbundets lokalavdelning i Kajanaland skriver i ett pressmeddelande att de anser att statsrådet beviljade beslutet på fel grunder.

Lintilä föväntar sig besvär sig mot beslutet men säger att Justitiekanslern skulle ha ingripit om det varit olagligt.

Enligt miljöministeriet har utvinningen närmast positiva effekter på miljön, eftersom det gör att en mindre mängd uran blir kvar i gruvans närmiljö.

- Om uranet finns där bland avfallet och man inte gör något med det innebär det också stora risker. Enligt experterna är det säkrare att ta det till vara, säger miljöminister Krista Mikkonen (Grön) till Svenska Yle.

Om Terrafame verkligen börjar utvinna uran är det första gången det sker i stor skala i Finland. För tillfället produceras det inte uran någonstans i hela EU.

Helomvändning av De gröna

Regeringspartiet De gröna motsatte sig högljutt ett liknande tillstånd för uranutvinning vid gruvan i Talvivaara 2012.

Den gången beviljades tillståndet av regeringen, men hävdes senare av högsta förvaltningsdomstolen på grund av bolagets ekonomiska problem.

- Då användes området av ett gruvbolag som inte hade hållbara lösningar för vare sig arbetsskydd eller miljö. Nu handlar det om en aktör som vi tror att kan sköta de här sakerna och enligt vår helhetsbedömning är det säkrare ur miljöperspektiv att göra så här, säger miljöminister Krista Mikkonen.

Terrafame tog över gruvan av det skandalomsusade gruvbolaget Talvivaara.

Oklart vart uranet ska exporteras

Enligt Terrafames vd Joni Lukkaroinen är det ännu inte klart till vilka länder uranoxidet ska exporteras, men att det närmast är länder i Europa och Nordamerika som är aktuella.

Han förväntar sig också en lång besvärsprocess innan verksamheten kan komma igång.

– Visst är det här en fin sak för Terrafame. Tillståndet har ändå inte ännu vunnit laga kraft, så kanske det är dags att jubla först när besvärsprocesserna är över, säger Lukkaroinen till Yle.

Artikeln uppdaterades 6.2 klockan 14.30 med kritiken från Finlands naturskyddsförbund.
Artikeln uppdaterades 6.2 klockan 16.30 med kommentarer av Mika Lintilä, Krista Mikkonen och Joni Lukkaroinen.

Diskussion om artikeln