Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlands finansminister avgick just innan han skulle presentera budgeten - skickade över 200 meddelanden till 16-årig skolpojke

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 15:02.
Derek Mackay, en medelålders man i blå kostym och kort grått hår.
Bildtext Den 42-årige finansministern Derek Mackay skickade 270 meddelanden till en 16-åring som han fick kontakt med på sociala medier.

Skottlands finansminister Derek Mackay har avgått på grund av kontakter som han har haft med en 16 år gammal skolpojke. Den 42 år gamle Mackay lämnade sin post bara några timmar innan han skulle presentera budgeten, efter att en tidning hade avslöjat hans meddelanden till 16-åringen.

Mackay medgav att han hade betett sig dåraktigt och han bad både skolpojken och Skottlands försteminister Nicola Sturgeon om ursäkt. Sturgeon har accepterat hans avskedsansökan.

- Det har varit ett enormt privilegium att få tjäna i regering och jag är ledsen för att jag har svikit mina kolleger och anhängare, beklagade Mackay i ett uttalande.

Politiker i olika partier kräver att Mackay också lämnar sin plats i det skotska parlamentet

Derek Mackay, en medelålders man i blå kostym och kort grått hår sitter i sal med många stolar.
Bildtext Derek Mackay är också medlem av det skotska parlamentet, där många ledamöter nu kräver att han lämnar sin plats.

Mackay fick kontakt med pojken via sociala medier för ett halvår sedan och han hann skicka 270 meddelande innan han avslöjades, skriver tidningen The Scottish Sun.

Han kallade pojken "söt" och bjöd honom på rugbymatcher och middag, men han misstänks inte ha brutit mot lagen.

Pojkens mamma lär vara ursinnig eftersom det var Mackay som oombedd skickade meddelanden till hennes son.

- Jag oroar mig för vad som kunde ha hänt om min son hade skickat tillbaka meddelanden som Mackay hade velat höra, säger mamman enligt The Scottish Sun.

Mackay som har två söner, meddelade att han är homosexuell efter att han skiljde sig år 2013.

Han sågs som en stigande stjärna inom det styrande Skotska Nationalistpartiet. Mackay betraktades till och med som en möjlig efterträdare till partiledaren, Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln