Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det här är oförlåtligt konstaterar förbundskansler Merkel – tysk delstatschef vald med högerextremisters röster

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 16:51.
Angela Merkel.
Bildtext Angela Merkel.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Tyskland är upprördheten fortfarande stor efter valet av ny regeringschef i delstaten Thüringen igår. Att det liberala FDP:s Thomas Kemmerich valdes till posten var endast möjligt med hjälp av högerextremisters röster. Det här är första gången sedan krigsslutet som den tyska extremhögern kunde fälla ett avgörande.

Pressen på den nyvalde regeringschefen Thomas Kemmerich och hans parti FDP blev till slut för stor.

Under eftermiddagen meddelade FDP i delstaten Thüringen att man har lämnat in en begäran om att upplösa delstatsparlamentet.

På det här sättet vill man se till att regeringschefsämbetet inte belastas av stödet från det högerpopulistiska, dels högerextrema Alternative für Deutschland.

Tidigare i dag tog också förbundskansler Angela Merkel ställning till den politiska skandal som skakar Tyskland.

– Det som har hänt är oförlåtligt, konstaterade Merkel i samband med sitt besök i Sydafrika.

I samma veva passade Merkel också på att säga att hennes kristdemokratiska CDU inte får sitta med i en regering som har kommit till på det här sättet.

– Det här valet måste upphävas, konstaterade Merkel vidare och hon sällar sig åtminstone indirekt till dem som har krävt nyval i Thüringen.

Belönades med blombukett

Gårdagens mest oförglömliga scen i delstatsparlamentet i Thüringen utspelade sig strax efter valet av Thomas Kemmerich.

Vänsterpartisten Susanne Hennig-Wellsow gick fram till Kemmerich och kastade en blombukett framför hans fötter.

Blombuketten var egentligen menad för hennes partikamrat och den tidigare regeringschefen Bodo Ramelow, som i månader har arbetat på att få ihop en minoritetsregering i Thüringen.

De här planerna gick ändå om intet då Kemmerich överraskande valdes till posten med hjälp av rösterna från AfD.

I den hemliga omröstningen fick Kemmerich 45 röster medan Ramelow fick nöja sig med 44.

Att Kemmerich också accepterade valet till regeringschef ledde omedelbart till en sällan skådad kritikstorm.

Björn Höcke skakar hand med Thomas Kemmerich.
Bildtext Björn Höcke som är grundare av den högernationalistiska ”Flygeln” inom AFD och liberala FDP:s Thomas Kemmerich

Många frågade sig hur det överhuvudtaget är möjligt att Kemmerich låter sig väljas till posten, med stöd av ett AfD som i Thüringen dessutom leds av Björn Höcke, grundare av den högernationalistiska ”Flygeln” inom partiet.

Sedan ifjol klassar den tyska säkerhetstjänsten den av Höcke ledda ”Flygeln” som en misstänkt extremistisk organisation.

”Absolut inget samarbete med AfD”

I det som hände i parlamentet i Erfurt ser många också paralleller till hur nazisterna kom till makten på 1930-talet.

Då tog sig nazistpartiet NSDAP in i regeringar och till ministerposter just genom andra partier.

Kemmerich intygade ändå efter valet att hans FDP absolut inte kommer att samarbeta med AfD, trots att partiet valde honom till posten.

I stället ville Kemmerich föra förhandlingar med kristdemokraterna, socialdemokraterna och de gröna.

Av de här partierna slog socialdemokraterna och de gröna redan i ett tidigt skede fast att man på inga villkor kommer att gå med i Kemmerichs regering.

Från kristdemokraternas håll kom visserligen också liknande signaler, men i synnerhet inom CDU i Thüringen finns personer som inte verkar ha några problem med hur valet av regeringschefen gick till.

– Man har gått emot alla rekommendationer, krav och vädjanden från partiledningen, konstaterade CDU-chefen Annegret Kramp-Karrenbauer redan igår, samtidigt som hon krävde nyval i Thüringen.

Från såväl CDU som FDP i Thüringen hette det igår att man genom att välja Kemmerich framför allt ville stoppa vänsterpartisten Ramelow från att igen blir regeringschef.

Demonstrationer mot liberalerna

Den hårdaste kritiken i hela affären riktas ändå mot det liberala FDP.

Att ett parti, som endast med darr på ribban lyckades klättra över röstspärren och ta sig in i delstatsparlamentet, nu delvis håller fast vid att det inte har någon betydelse varifrån rösterna kommer, väcker så gott som ingen förståelse.

Redan igår kväll kom det till en spontan demonstration framför partiets kontor i Berlin och runtom i Tyskland väntas flera demonstrationer också i dag.

Man tar bland annat sarkastiskt fasta på att partiet under hösten 2017, sade nej till ett regeringssamarbete med Merkel med motiveringen att man inte vill regera på ”fel sätt”.

Mannen som myntade de här orden, partichefen Christian Lindner försöker nu framför allt rädda vad som räddas kan.

Att Kemmerich först nu ger upp posten som regeringschef och vill upplösa parlamentet har ändå redan skadat partiet enormt.

Diskussion om artikeln