Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grannar sätter stopp för katthusets flytt till Dragnäsbäck: ”Vi har ännu hopp om att det ska gå att lösa men det ser dåligt ut”

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 11:05.
Katt i katthuset i Lovisa.
Bild: Yle/Hanna Othman

Det ser inte ut att bli någon flytt till Dragnäsbäck för katthuset i Vasa. Grannar har meddelat att de kommer att besvära sig mot flyttplanerna.

Efter många års sökande hade föreningen Hemlösa katters vänner i Vasa hittat ett lämpligt hus för de katter som föreningen tar hand om.

Vill inte ha katthuset som granne

Föreningen har nu hittat ett hus i närheten av Dragnäsbäck kyrka i Vasa. Kontraktet med ägarna är skrivet och staden har gett grönt ljus, men några grannar har nu meddelat att de tänker besvära sig över planerna.

– Allt var klart och vi är väldigt besvikna. Vi har länge sökt efter ett lämpligt hus för våra katter och det här huset hade allt vi sökte, säger föreningens ordförande Kirsti Koivula.

- Det finns så många missförstånd om hur det är att bo nära ett katthus. Till exempel får ju våra katter inte gå fritt ute. De är inne i huset eller på gården i en inbyggd hage, säger Koivula.

Katthuset i Vasa
Bildtext De flesta av föreningens katter bor nu i ett gammalt trähus i Brändö som föreningen hyr av Vasa stad.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Länge sökt efter ny lokal

Föreningen som jobbar för att hitta nya hem till katter i Vasa med omnejd har i dag verksamhet i två fastigheter.

Ungefär 40 katter bor i ett gammalt trähus från 1890-talet på Brändö som föreningen hyr av Vasa stad. Föreningen hyr också en fastighet på Högbacken där runt 20 katter huserar.

I september i fjol meddelade disponenten att fastigheten på Högbacken ska säljas. Föreningen har ännu verksamhet i fastigheten, men den dag huset är sålt måste katterna flytta ut.

Då finns huset på Brändö kvar. Där är trångt redan i dag och huset är i mycket dåligt skick.

Anna-Liisa Uusikylä, som arbetar på volontärbasis för föreningen, beskriver huset på Brändö som ett ruckel.

– Huset är trångt och det är mycket opraktiskt med två våningar. Det går inte att lita på att elen eller värmen fungerar.

Borgånejdens djurskyddsförenings katthus i Tolkis
Bildtext Huset i Brändö är i mycket dåligt skick och passar inte föreningens verksamhet.
Bild: Yle/Sune Bergström

Huset i Dragnäsbäck fyllde alla krav

På grund av det här har föreningen länge letat efter nya utrymmen. Tidigare samlades det in över 80 000 euro för ett nytt katthus och de pengarna skulle användas för att köpa huset i Dragnäsbäck.

– Huset har bara en våning och är ungefär 160 kvadratmeter stort. Det finns en stor gård där vi kunde ordna basarer och marknader på sommaren för att samla in pengar. Det skulle ha varit en mycket lämplig lokal för oss, säger Uusikylä.

Lämnas ett besvär in är loppet kört

Besvärstiden går ut i februari och i alla fall två grannar har meddelat föreningen att de tänker besvära sig. Lämnas ett besvär in är loppet i praktiken kört.

– Under tiden besväret behandlas kommer vårt kontrakt med säljarna att hinna gå ut. Lämnas ett besvär in faller allt. Vi har ännu hopp om att de ska ändra sig, men det ser inte lovande ut, säger Koivula.

Anna-Liisa Uusikylä och Sini Korpi på Katthuset i Vasa.
Bildtext Anna-Liisa Uusikylä (till vänster) hade sett fram emot att katthuset skulle flytta till Dragnäsbäck.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Att hitta ett nytt hus blir inte lätt. Förutom att huset ska vara tillräckligt stort och utan trappor måste det också vara centralt beläget.

– Det är många som inte förstår varför vi måste vara i centrum men vår verksamhet bygger på frivilliga krafter och flera av de som jobbar har inte bil och skulle till exempel inte kunna ta sig till Sundom, säger Koivula.

– Dessutom är det viktigt att vi finns centralt så att de som är intresserade av att erbjuda katterna ett nytt hem hittar oss och kommer och träffar katterna.

Katthuset i Vasa.
Bildtext Katthuset i Vasa tar hand om hemlösa katter i Vasa med omnejd. Föreningens verksamhet drivs med frivilliga krafter.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Diskussion om artikeln