Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Taimines Ruskigt på riktigt är en välspelad daghemspjäs om vikten av att säga förlåt

Från 2020
En skådespelare i grå rock och stora lurviga hundöron hängande från mössan, håller upp det ena örat med handen för att lyssna.
Bildtext Mikael Strömberg gör en klockren tolkning av Fidel, en stöddig och lite bortskämd inomhusjycke.
Bild: Oskar Silén / Teater Taimine

Stadshunden Fidel gillar inte att vara på landet. Han saknar sitt fina koppel och sin reflexväst, husse tjatar om var man får kissa. Till slut ger sig Fidel ut i skogen, där han retar upp sig på skogens retsamma och tjatiga invånare.

Mikael Strömberg som står på scenen gör en träffsäker tolkning av Fidel, en stöddig och lite bortskämd inomhusjycke. FIdel tycker att landet och landsortens invånare - skogsmöss, granar, spindlar - är ganska töntiga.

När Fidel går vilse och Sture Storälg dyker upp blir det ruskigt på riktigt. Då Fidel måste be om hjälp märker han att det ju faktiskt är han själv som betett sig illa.

Teater Taimines daghemspjäs för 2-6-åringar Ruskigt på riktigt är skriven av författaren och illustratören Lena Frölander-Ulf, vars bilderbok Jag, Fidel och skogen nominerades för Finlandia Junior 2016 och Runeberg Junior 2017.

Som ensam skådespelare på scenen bär Stömberg hela ansvaret för att engagera en stor sal med barn i dagis- och förskoleåldern.

Med ett par klädbyten och inbandade röster manar föreställningen fram ett färggrannt persongalleri från pyttesmå myggor till den väldiga Storälgen.

En skådespelare i grå rock och stora lurviga hundöron hängande från mössan håller upp händerna.
Bildtext När Fidel går vilse i skogen och Sture Storälg dyker upp så blir det ruskigt på riktigt.
Bild: Oskar Silén / Teater Taimine

Mycket av omgivningen skildras i Oskar Siléns stämningsfulla ljuddesign där myggors surr och vindsus ibland flyter ihop till musik.

Överlag bjuder Ruskigt på riktigt i regi av CG Wentzel på ett gediget teaterhantverk. Historien berättas med klarhet och ett disciplinerat skådespelararbete.

Ruskigt på riktigt går igenom fina känslolägen då Fidel först är lite besviken och stöddig men sedan förstår att det är han själv som varit bråkig, och måste säga förlåt och be om hjälp.

Och då funkar allting plötsligt mycket bättre.

Teater Taimine: Ruskigt på riktigt. På scenen: Mikael Strömberg. Regi: CG Wentzel. Text: Lena Frölander-Ulf. Musik: Oskar Silén. Visuell helhet: Lena Frölander-Ulf.

Diskussion om artikeln