Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Kärleksbrev är en känslosam föreställning som glider över berättelsens bråddjup

Från 2020
En man i en svart kostym sneglar mot en kvinna som läser ett brev.
Bildtext I femtio års tid brevväxlar Andy (Nicke Lignell) och Melissa (Jonna Järnefelt). Trots deras djupa känslor för varandra möts de sorgligt få gånger i verkliga livet.
Bild: © Åbo Svenska Teater © foto Pette Rissanen

Kärleksbrev på Åbo Svenska Teater är ett elegant och avskalat drama i brevform som följer ett vänskaps- eller kärleksförhållande genom femtio års tid. Men under den vemodiga tonen döljer sig djupare teman om svek och utnyttjande.

Melissa (Jonna Järnefelt) och Andy (Nicke Lignell) brevväxlar i femtio års tid från barndomen i trettiotalets USA till den övre medelåldern.

I ungdomen försvåras deras trevande uppvaktning av studier vid internatskolor, sommarjobb, militärtjänstgöring, andra romantiska förhållanden.

Svartsjuka och missförstånd skildras med en varm humor. Senare i livet följer skilsmässor, barn och karriären som slukar tiden.

En man lägger sitt ansikte mot en kvinnas hals, hon vänder ansiktet upp och skrattar.
Bildtext Ungdomens trevande uppvaktning skildras med en varm humor.
Bild: © Åbo Svenska Teater © foto Pette Rissanen

Således blir brevväxlingen också lejonparten av vad deras förhållande består av. Trots att de har djupa känslor för varandra har de sorgligt få möten under årens lopp.

De flesta och mest meningsfulla ord de växlar med varandra sägs på papper.

Pjäsens författare Albert Ramsdell Gurney Jr (1930–2017) gjorde sig känd som en träffsäker skildrare av USA:s gamla protestantiska överklass under dess tillbakagång i medlet av 1900-talet.

Kärleksbrev hade premiär år 1988 i New York och nominerades till Pulitzerpriset.

Känslig uppläsning

Pjäsen har en elegant och avskalad form. Jonna Järnefelt och Nicke Lignell läser turvis upp breven för varandra och i deras känslosamma läsning tar brevskrivarna form.

Den skrivglada medelklasspojken Andy växer upp till en genompräktig advokat och republikansk politiker. Han formulerar sig i långa välljudande brev han skriver för hand.

Överklassflickan Melissa skriver motvilligt men skickar gärna teckningar och i breven släpper hon fram sin frustration över tillvaron.

Trots sin stormrika familj har hon en otrygg uppväxt och hon känner ett starkt behov av att utmana de begränsningar som klassamhällets normer lägger på henne.

Melissa är rik, nyckfull, utsvävande, men emotionellt sårbar. I breven är hon skoningslöst klarsynt på ett sätt som rentav låter vulgärt intill Andys rundade fraser.

Hon utbildar sig till konstnär och har en ojämn karriär. Genom årens lopp tar hennes liv sådana olyckliga vändningar att distansförhållandet till Andy blir hennes enda meningsfulla människorelation.

En man håller ett brev i handen och stirrar ut i luften framför sig. En kvinna bredvid honon ser bestört på honom.
Bildtext Dygdemönstret Andy (Nicke Lignell) finner det obekvämt att ge den okonventionella Melissa plats i sitt liv utan föredrar att skriva brev.
Bild: © Åbo Svenska Teater © foto Pette Rissanen

En ojämn maktrelation

Stora delar av pjäsen låter som en utdragen exercis där två personer försöker komma överens att ses när de egentligen prioriterar något annat. Men i breven framträder med tiden en ojämn maktrelation.

Dygdemönstret Andy finner det obekvämt att ge den okonventionella Melissa plats i sitt liv utan föredrar brevskrivandets trygga distans.

Trots att Melissa längtar efter ett intimare och mer omedelbart samtal gör sig Andy otillgänglig. I skrivandet är han stark och kan behålla kontrollen över deras förhållande.

Sent i medelåldern når de äntligen fram till varandra i ett glödande möte. Men Andy bryter av kärleksaffären för att trygga sin politiska karriär trots att det blir ett sista förödande slag för den sårbara Melissa.

Kan de inte bara gå tillbaka till att skriva brev istället, föreslår Andy.

Efteråt, när allt är för sent, är han rysligt ledsen förstås.

Kärleksbrev är en pjäs som gärna låter sig spelas med en ton av sentimentalitet, ett vemod över tidens gång. Även Anna Simbergs regi låter historien sluta på en bitterljuv ton.

Men det är en tolkning som slätar över textens tyngre och svårare teman. Kärleksbrev är inte bara en historia om att låta kärleken rinna mellan sina fingrar.

Det är också en historia om makt och feghet och svek. Dessa väldigt mänskliga teman kunde utforskas ytterligare för att ge karaktärerna djupare nyanser.

Åbo Svenska Teater: Kärleksbrev. Text: Albert Ramsdell Gurney Jr. Översättning: Per-Erik Wahlund. Regi: Anna Simberg. På scenen: Jonna Järnefelt, Nicke Lignell.

Diskussion om artikeln