Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strejken inom kemiindustrin är avblåst – parterna accepterade medlingsbudet

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 11:42.
nestes oljeraffinaderi i sköldvik i borgå 18.04.16
Bildtext Arkivbild från Nestes raffinaderi i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Härus

Industrifacket och arbetsgivarorganisationen Kemiindustrin har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Det blir ingen strejk inom den kemiska industrin nästa vecka.

Det nya kollektivavtalet inom kemisektorn gäller 11 500 anställda.

En stor tvistefråga var de extra 24 arbetstimmarna i konkurrenskraftsavtalet, som Industrifacket har krävt att ska slopas – men arbetsgivarorganisationen Kemiindustrin har nu backat och de extra arbetstimmarna finns inte längre med i det nya kollektivavtalet.

Johannes Waris på Industrifacket uppger att parterna godkänt tre nya kollektivavtal för branscher inom kemiindustrin, vilket innebär att strejken och övertidsförbudet ställts in.

Löneförhöjningarna inom den kemiska industrin följer långt den linje som Industrifacket och Teknologiindustrin slog fast i sitt kollektivavtal. Teknologiindustrins lönepåslag blev 3,3 procent på två år.

Bägge parter är nöjda med resultatet, och resultatet påverkar sannolikt andra pågående arbetsmarknadstvister positivt.

Arbetsgivarsidan är nöjd över att konkurrenskraften bibehålls i och med att arbetstagarna är flexibla och redo att jobba upp till 50 timmar i veckan vid behov utan övertidsersättning.

– Att vi lyckades nå ett resultat visar på den goda förhandlingskultur som råder inom kemiindustrin, mångårigt samarbete och ansvarstagande. Vi förhindrade nu också att branschens arbetsplatser påverkas negativt i och med att vi lyckades undgå långa strejker, säger Kemiindustrins arbetsmarknadschef Minna Etu-Seppälä i ett pressmeddelande.

Strejken skulle bland annat ha lett till att raffinaderierna i Borgå och Nådendal skulle ha körts ner. Bristen på bränsle skulle i sin tur snabbt ha lett till problem inom flygtrafiken. Bränslebristen skulle också ha påverkat andra transporter.

Industrifacket och Kemiindustrin har förhandlat i flera veckor vid riksförlikningsmannens byrå.

Strejken skulle egentligen ha börjat i slutet av januari, men på riksförlikningsmannens begäran flyttade arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) fram strejken med två veckor. Motiveringar var att strejken skulle ha påverkat samhällsfunktionerna negativt.

Fackföreningen Pro godkände också nya kollektivavtal

Också fackföreningen Pro godkände nya kollektivavtal som rör 9 000 arbetstagare inom kemibranschen och 1 500 tjänstemän inom dagligvarubranschen.

De nya kollektivavtalen påminner om de som Kemiindustrin lade fram, alltså att de 24 extra timmarna slopas och att lönerna stiger med 3,3 procent på två år.

Diskussion om artikeln