Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förslag: Pargas stad kunde ta emot 1–2 flyktingfamiljer per år

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 19:37.
Pargas centrum.
Bildtext Enligt förslaget kunde Pargas ta emot en till två familjer per år, från och med i år.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Pargas stad planerar att ta emot flyktingfamiljer också i fortsättningen. Under åren 2017 till 2018 tog staden emot drygt 80 flyktingar, största delen av dem syrier. Enligt staden har erfarenheterna varit goda.

Erfarenheterna kring flyktingarbetet följdes upp i slutet av i fjol. Enligt stadens utredning har det funnits bostäder för familjerna, samtidigt som det finns ett behov för större familjelägenheter.

De nyanlända invånarna har känt sig väl bemötta och flera vänfamiljer har också ställt upp för familjerna. Enligt staden har flera personer hittat en studieplats och det har också erbjudits säsongsbetonat arbete i exempelvis butiker, restauranger och inom jordbruket.

Staden har anställt en flyktinghandledare, som ansvarar över de praktiska arrangemangen. Även en socialarbetare och familjearbetare har jobbat deltid med familjerna.

En del resurser används också för hälsovårdstjänster och inom bildningssektorn och småbarnspedagogiken. Samtidigt får staden stödpengar av staten för att kunna erbjuda de här tjänsterna åt de nya invånarna.

Därför föreslår stadens tjänstemän att Pargas stad årligen ska ta emot 1–2 flyktingfamiljer som har beviljats uppehållstillstånd. Det här skulle ske från och med i år.

Social- och hälsovårdsnämnden behandlar förslaget på sitt möte nästa veckas torsdag. Det slutliga beslutet fattas av stadsfullmäktige.

Diskussion om artikeln