Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gömda barn, hot om riksrätt och regeringskris – evakueringen av barnen från al-Hol politiskt sprängstoff i hela Norden

Från 2020
Barn i lägret al-Hol.
Bildtext Fånglägret al-Hol har beskrivits som ett utomhusfängelse. Här hålls främst kvinnor och barn som misstänks ha kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten, IS.
Bild: Antti Kuronen / Yle

Trots nordiskt samarbete går evakueringen av de föräldralösa barnen från fånglägret al-Hol i Syrien trögt. Samtidigt har den eldfängda frågan lett till regeringskris i Norge, Finlands utrikesminister hotas med riksrätt och Sverige misslyckades med att hämta hem barn från lägret, eftersom de gömdes undan.

Finland, Sverige och Norge kämpar alla med att försöka få hem åtminstone de föräldralösa barnen från al-Hol. Danmark har däremot beslutat att inte ta hem varken barn eller vuxna från fånglägret.

– Vi har sagt att vi vill ta hem barnen om och när det är möjligt, men att vi inte ger konsulärt stöd till vuxna som frivilligt anslutit sig till en terroristsekt, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde till Svenska Yle.

Ine Marie Eriksen Söreide, Pekka Haavisto och Ann Linde sitter bredvid varandra på Hanaholmen.
Bildtext Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde gästade Hanaholmens utrikespolitiska debattforum Hanalys på torsdagen.
Bild: Lehtikuva

Att ta hem barnen har ändå visat sig vara väldigt svårt. Nyligen var Sverige redo att hämta hem några föräldralösa barn från al-Hol, men deras släktingar gömde undan dem i lägret.

– De ville inte att barnen ska växa upp i ett västerländskt samhälle. Och det är ju få EU-länder som har lyckats ta hem flera barn, därför att vi måste följa de regler som finns, säger Linde.

Linde om svensk-somalierna: “Full rätt att använda alla möjligheter som finns”

Eftersom de nordiska myndigheternas evakuering av barnen går så långsamt, har en somalisk föräldragrupp organiserat sig i Norden. De har vänt sig till somaliska myndigheter för att försöka få bort sina barn och barnbarn från fånglägret al-Hol.

Det gäller veterligen två finsk-somaliska kvinnor med två barn vardera och betydligt flera svensk-somaliska kvinnor med barn. Tanken är att kvinnorna och barnen ska ta sig från al-Hol i Syrien till Mogadishu i Somalia.

– Är du medborgare i flera länder är det givetvis i din fulla rätt att använda alla möjligheter som finns. Det har jag inget att säga om, säger Linde.

Tror du att det kan vara större chans att somaliska myndigheter lyckas?

– Vi får se. Från svensk sida är det väldigt viktigt att fastställa att det faktiskt är svenska barn och att vara helt säker på om det till exempel finns en pappa med i bilden och om pappan kan ha krav på barnet.

– Vi vill ju inte få en situation där vi tar barn till Sverige och placerar dem i fosterhem, och sedan kommer det krav på att barnen ska tillbaka till något annat land. Det finns en rad mycket, mycket svåra problem, och det måste vara rättssäkert, säger Linde.

Regeringskris i Norge då misstänkt IS-mamma togs hem

Norge jobbar också för att få hem speciellt föräldralösa barn. Nyligen tog Norge hem en mamma med två barn, där det ena barnet var svårt sjukt. Mamman misstänks ha kopplingar till IS.

Det här ledde till regeringskris och det populistiska Fremskrittspartiet lämnade regeringen.

Också i Finland har utmaningarna kopplade till al-Hol som bekant lett till en upprörd diskussion. Grundlagsutskottet utreder som bäst om utrikesminister Pekka Haavisto har brutit mot lagen och borde åtalas i riksrätten.

Haavisto om nordiska samarbetet: “Vi ringer och skickar textmeddelanden”

Utrikesminister Pekka Haavisto menar att de nordiska länderna trots allt har haft nytta av varandra, då det gäller al-Hol. Länderna har regelbunden kontakt gällande al-Hol och fredsprocessen i Syrien.

– Vi ringer varandra och skickar textmeddelanden, och förstås behandlar våra mänskor inom ministerierna frågorna tillsammans. Jag tror att det hjälper ganska mycket, säger Haavisto.

Finland har till exempel haft nytta av att Sverige redan tidigare hade goda kontakter med de kurdiska myndigheterna i Syrien.

Lägret al-Hol i Syrien.
Bildtext al-Hol ligger i den kurdkontrollerade regionen i Syrien. Uppsakttningsvis 70 000 mänskor finns i lägret.
Bild: Otso Reunanen/ Yle

Då det gäller den somaliska föräldragruppen som har vänt sig till somaliska myndigheter, svarar Haavisto på samma sätt som sin svenska kollega.

– För de mänskor som har dubbelt medborgarskap, så finns det förstås de här två möjligheterna och jag har inget emot detta.

Tror du att det finns större möjligheter att komma ut från lägret via Somalia?

– Det är svårt för mig att säga, för nästan allt beror på vad myndigheterna i Syrien och i de kurdiska områdena tänker om detta.

Diskussion om artikeln