Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenske anfallaren John Persson minns tillbaka till SaiPas omdiskuterade enkät: "Ledarstilen i Finland är lite annorlunda"

Från 2020
John Persson blickar åt sidan.
Bildtext John Persson spelar numera för Brynäs IF i SHL.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Ishockeyligaklubben SaiPa har hamnat i blåsväder efter att Iltalehti avslöjat att spelarna ombetts att dela in sina lagkamrater i olika kategorier. Den svenske anfallaren John Persson spelade ännu för SaiPa då det hela inträffade och bekräftar det skedda för Aftonbladet.

Enligt Iltalehti ombads SaiPa-spelarna dela in sina spelare i fyra kategorier: Stöttespelare, avgörare, mentala ledare och "cancrar".

Något som spelarna inte ska ha gillat. John Persson, som senare lämnade klubben, och Teemu Ramstedt ska ha rivit sönder formulären.

SaiPa medgav på torsdagen att ett dylikt enkät har förekommit, på den assisterande tränaren Tuomo Ropos initiativ.

Enligt klubben hade ändå enkätet alternativen kärnspelare, pålitlig spelare, selektiv spelare, negativ/extern spelare och förgiftare.

Persson lämnade SaiPa i slutet av januari för hemlandet och Brynäs. Persson var Villmanstrandklubbens assisterande kapten och vill egentligen inte kommentera fallet särskilt mycket för Aftonbladet.

– Vi kaptener sa att vi inte tyckte det var nödvändigt eller någon speciellt bra idé, säger Persson till tidningen.

Just ordet "cancer" kan han inte minnas att skulle ha förekommit – samtidigt som han påpekar att hans finska inte är "den bästa".

Svensken tyckte inte överlag att tränaren Tero Lehteräs skulle ha behandlat honom illa.

– Nej, absolut inte. Sedan pratade vi inte så överdrivet mycket med varandra, men det var inte direkt någon spelare som gjorde det. Ledarstilen i Finland är lite annorlunda jämfört med Sverige, menar Persson.

Diskussion om artikeln