Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Varför behöver Svenskfinland en egen idrottsgala?

Från 2020
Jeanette Harf går nedför trappa.
Bildtext Jeanette Harf.
Bild: FSI

Idrottsgalan är ett tillfälle för reflektion. Det är också ett ypperligt tillfälle att träffa andra likasinnade från andra grenar, vilket sällan sker under ett idrottsår, skriver Jeanette Harf i veckans förbundspenna.

Det sista festdammet har lagt sig efter en lyckad finlandssvensk Idrottsgala. För mig var det den andra Idrottsgalan som jag hade glädjen att få ordna.

I och med Finlands Svenska Idrotts 75-årsjubileum gjordes inför 2020 en medveten satsning på ett mera innehållsrikt program som även lämpade sig för en direkt TV-sändning.

För mig personligen återstår det en del administrativt arbete och utvärdering med alla inblandade parter, men redan i februari inleds planeringen av Idrottsgalan 2021. Det är ett stort projekt att ro hem en lyckad idrottsgala som varje år skall skall komma med någonting nytt och publikvänlig underhållning.

Varför behöver vi då som idrottsorganisation sätta så mycket resurser på att ordna en påkostad gala, som ändå enbart berör en viss del av Svenskfinland?

En av Idrottsgalans viktigaste uppgifter är att samla idrottsfältet vid ett högtidligt tillfälle där vi får möjlighet att umgås utanför tränings- och tävlingsarenorna. Det är ett tillfälle där vi som intressebevakare och takorganisation kan visa uppskattning och ge synlighet till enastående prestationer som många jobbat väldigt hårt för att uppnå.

Idrottsgalan är ett tillfälle för reflektion. Det är också ett ypperligt tillfälle att träffa andra likasinnade från andra grenar, vilket sällan sker under ett idrottsår.

Idrottsgalan återspeglar verksamheten, ideologin och värdegrunden

Idrottsgalan skall återspegla förutom vår verksamhet, även vår ideologi och värdegrund. Som exempel på det här kan jag lyfta fram två av årets element.

Årets pris: BOL-vasen, som vinnarna premierades med, förutom en summa pengar, är framtagen av en ung kvinnlig formgivare från Finland. Företaget som marknadsför vasen har som mål att hjälpa unga nya formgivare ut på marknaden och ge dem synlighet.

Finlands Svenska Idrotts mål är att skapa arenor och ge unga idrottare bästa möjliga förutsättningar att utöva sin idrott. Vi erbjuder idrottare synlighet och möjlighet att utvecklas i sitt yrke.

Med andra ord har vi samma mål: Att hjälpa unga att utvecklas och stötta dem på deras väg till att lyckas i deras yrkeskarriär.

Det andra elementet var en av årets artister, dansgruppen Flow Dance Company från Närpes. Dansgruppen hade en färdig koreografi inom temat kvinnlig kraft som vi tillsammans sedan modifierade för att passa in på Idrottsgalan.

Inför uppträdandet ordnade vi extra övningar där gruppen coachades av en koreograf med erfarenhet av TV-sändningar och scenuppträdanden.

Genom att stötta dem i deras verksamhet och ge dem en arena för att visa upp sitt arbete kan vi som organisation bidra till både ökad motivation och ger dansarna en fin erfarenhet.

Erfarenheten av att få uppträda i direktsänd TV är någonting unikt som de delar inom sin grupp. Det i sin tur ökar gemenskapen inom gruppen, vilket är en av vår verksamhets starkaste grundpelare.

Idrottsgalan handlar om möjligheter, inte språk

Varje år en finsktalande tilldelas pris på den finlandssvenska Idrottsgalan riktas kritik mot vårt förbund, och i år var inget undantag.

För oss är det inte en språkfråga, utan det handlar om vem som är med och möjliggör att svensktalande idrottare ges möjlighet att idrotta på sitt eget modersmål eller att flerspråkiga tränare får stöd på sitt modersmål att ge bästa möjliga förutsättningar till idrottare som satsar tid och energi på att nå nya höjder.

För att ge goda förutsättningar att idrotta och motionera på svenska krävs det ett gott samarbete med våra finska grenförbund, med flerspråkiga föreningar och enspråkigt finska föreningsaktiva.

Vår gemenskap sträcker sig långt över gren- och språkgränserna och vi jobbar för att alla skall känna sig inkluderade i vår verksamhet.

Därmed har den finlandssvenska Idrottsgalan en viktig roll i det finlandssvenska och finska idrottsfinland.

Det gläder oss att vi kan samla idrottsfältet under ett och samma tak, en kväll om året. Där kan vi tillsammans glädjas över varandras prestationer och känna stolthet över vad vi gemensamt kan åstadkomma i Svenskfinland.

Jeanette Harf, ansvarig för kommunikation, marknadsföring och evenemang
Finlands Svenska Idrott

Diskussion om artikeln