Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En glädjens dag för president Trump: ''Riksrättsåtalet var en fruktansvärd prövning''

Från 2020
Donald Trump tittar och sidan och småler medan han håller upp en papperstidning med rubriken "frikänd" tillsammans med en bild på honom.
Bildtext Trump håller upp Washington Posts första sida där det står att han är frikänd.
Bild: AFP / Lehtikuva

Riksrättsåtalet mot USA:s president Donald Trump lades som förväntat ned sent i går, vilket innebär att han får fortsätta som president. I sitt första uttalande sedan gårdagens friande dom kallar han riksrättsprocessen för en ''fruktansvärd prövning''.

Trump kallar dagen efter att åtalet lades ned för en glädjens dag och skojar om att rama in och hänga upp Washington Posts förstasida där det står att han frikänts.

– Vi gick igenom helvetet, orättvist så, även om vi inte gjort något fel här. Jag har gjort flera fel i mitt liv, kan jag erkänna. Inte med avsikt, men jag har gjort saker fel.

Trump passar också på att tacka de republikanska politiker som hade ''visdomen, modet och styrkan att göra det som var rätt.'' Samtidigt ger han sina politiska motståndare en känga för att ha bidragit till det han kallar en "tre år lång häxjakt".

Senaten frikände Trump på två åtalspunkter, med rösterna 52–48 och 53–47. Den enda republikanen som bröt mot partilinjen röstade för att fälla Trump för maktmissbruk var Mitt Romney. Trump kontrade snabbt med en video på Twitter där Romney kallades hal och opålitlig.

Källor: CNN, AFP

Diskussion om artikeln