Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter timmar av motstridiga uppgifter: Kinesisk läkare som slog larm om coronaviruset är död

Från 2020
Uppdaterad 06.02.2020 22:44.
En läkare i skyddsutrustning håller i ett provrör som är ett test för coronaviruset. I bakgrunden syns en annan läkare, även i skyddsutrustning.
Bildtext Läkaren som larmade om coronaviruset rapporterades vara död tidigare under torsdagen. Sjukhuset menar däremot att han lever. Personerna på bilden har inget med läkaren i fråga att göra.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den kinesiska ögonläkaren som varnade sina kollegor för coronavirusutbrottet i ett tidigt skede har dött efter att själv ha insjuknat i viruset, rapporterar South China Morning Post.

Kinesiska mediers uppgifter om doktorns öde var motstridiga i flera timmar under torsdagen. Flera rapporterade att läkaren Li Wenliang dött, något som sjukhuset i Wuhan först dementerade.

Enligt sjukhuset var läkarens tillstånd kritiskt, men sent under torsdagskvällen bekräftar ändå sjukhuset att läkaren är död.

Också Global Times, som först rapporterade om läkarens död, men senare uppgav att han lever trots att hans hjärta stannat under kvällen, skriver nu att läkaren är död.

Li Wenliang och åtta andra läkare varnade i december sina kollegor för ett märkligt virus på sjukhuset de arbetar på. Strax efter det gav kinesiska myndigheter honom en varning för ryktesspridning.

Läkaren testade positivt för coronaviruset i början av januari.

Källor: South China Morning Post, Global Times, AP

Artikeln uppdaterades 6.2.2020 klockan 22:45 med uppgifter om att läkaren dött.