Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör trädgårdsarbetet lätt – bygg lådor att odla i

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 16:38.
Bygg lådor att odla i - Spela upp på Arenan

Är det en husägares dröm eller mardröm när saker man byggt för flera år sedan måste förnyas?

Allt har sin tid! Pratar vi om en kilsten är det långtidsperspektiv, men pratar vi om staket och andra småbyggen, som odlingslådor handlar det om en kortare tidsaxel.

För att få små trädgårdsbyggen att hålla livet ut skall man vara väldigt gammal då man gör dem

― Jim

Ibland kan man tro att något är färdigt, t.ex. då man drar in sista skruven i nya bryggan och tar sig en stolt titt på den. Den är rak, ny och den ser otroligt stadig ut.

Man kanske tänker att åtminstone en brygga behöver man inte bygga en gång till i sitt liv. Men redan efter några år har naturen börjat bryta ner "evighetsbygget".

Plankor i dåligt skick.
Bild: Yle/Strömsö

Pessimisten undrar då hur hen skall orka ta itu med samma projekt en gång till, medan optimisten ser det söndermurknade bygget som en möjlighet till förnyelse och till att få bygga någonting nytt.

För att få små trädgårdsbyggen att hålla livet ut skall man vara väldigt gammal då man gör dem.

Odlinslådor i dåligt skick
Bild: Yle/Strömsö

Riva, gräva och mäta är vad förarbete går ut på

Odlingslådorna på innergården på Strömsö hade efter många förtjänstfulla år gjort sitt och behövde förnyas.

Vi rev bort de gamla lådorna och för att vi skulle kunna arbeta med nivån på marken flyttade vi tillfälligt bort all jord.

Att flytta stora mängder jord för hand är tungt, det är bra motion men det är roligare med en liten trädgårdsgrävmaskin.

Jonas Sundström gräver med grävmaskin.
Bild: Yle/Strömsö

Maskinuthyrare hyr ut små lastare och grävare till en hyfsad dagskostnad och ibland är det bättre att satsa en liten slant och underlätta arbetet för sig själv redan från början. Oftast är det nämligen så att det tar lite längre tid än man tror innan ett bygge blir klart.

Innergården sluttar och den gamla odlingslådan var byggd så att den övre kanten var rak och den undre delen var kilformad och följde marken.

Den nya odlingslådan byggde vi i två delar, i etage. Marken jämnade vi ut i två plana ytor, den nedre ytan 15 cm lägre än den övre.

Mellan odlingslådorna lämnade vi ett 70 cm mellanrum som trädgårdsmästare Owe önskat.

Vi slog ner stolpar i alla hörn och vägde av med en lasermätare för att få en linje så att lådornas övre kant skulle komma på samma nivå. Linjen märkte vi ut med ett snöre.

Vi satt grus längs alla kanter och i botten så att lådorna skulle komma att få en dränerande omgivning. Då var markarbetet klart!

Jim bygger odlingslådor i Strömsös trädgård.
Bild: Yle/Strömsö

Lärkträ är snyggt, tåligt och dyrt

Odlingslådorna byggde vi av sibirisk lärk. Sibirisk lärk växer normalt på tundran så det säger ju nästan sig själv att det måste vara ett träslag som tål väder och vind.

Lärkträ är tåligt mot röta och motsvarar tryckimpregnerat virke utan att vara behandlat med någon som helst kemikalie. Lärk är 100% naturligt. Lärkträ grånar snygg med tiden och behöver ingen ytbehandling.

Den trista delen med lärkvirke är priset – det är inte ett billigt material.

Lärkträdsplankor
Bild: Yle/Strömsö

Vi byggde två rejäla lådor

Lådorna blev två meter långa och en och sjuttio breda.

Grundmaterialet var plankor, 50 mm tjocka och 150 mm höga. Vi sågade till delarna och skruvade ihop dem till 5 st ramar.

Den övre lådan gjorde vi genom att lyfta en krans på plats och sen lyfte vi på en till krans. Kransarna bands ihop med varandra på insidan med hjälp av lister som vi skruvade fast.

En konstruktion i lärkträ
Bild: Yle/Strömsö
En konstruktion i lärkträ
Bild: Yle/Strömsö

Den nedre lådan gjordes av tre kransar som bands ihop med lister.

Den ena lådan var nu m a o 15 cm högre än den andra men den höjdskillnaden hade vi tagit i beaktande redan då vi gjorde grundarbetet. Nu var lådornas övre kanter på samma nivå.

En bänk blev det lilla extra

I änden på den nedre lådan skruvade vi fast en liten mellanvägg, också den i lärk. Mellanväggen skruvades fast 45 mm från ändan.

I mellanväggen skruvade vi fast ett ryggstöd. Ovanpå i ändan av odlingslådan skruvade vi fast sittbräder så att vi fick en skön sittplats för soliga kaffestunder.

En bänk av lärkträ.
Bild: Yle/Jim Björni

Lådorna blev klara för odling

På lådornas insida nitade vi fast svart plast så att den våta mullen inte skulle ligga rakt mot virket.

Till sist körde vi tillbaka den gamla mullen, satte lite nytt fint grus runt lådorna och städade undan för att ge plats åt följande entusiast: trädgårdsmästaren.

Elin Skagersten-Ström Arbetar i Strömsös trädgård
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln