Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så gott som dött lopp mellan Buttigieg och Sanders i Iowa - nu ställs det krav på omräkning av rösterna

Från 2020
Med en ledning på bara en tiondedels procentenhet för Buttigieg (till vänster) över Sanders och otydliga resultat från många valdistrikt, menar nyhetsbyrån AP att det inte går att ultysa en vinnare i nomineringsvalet i Iowa.
Bildtext Med en ledning på bara en tiondedels procentenhet för Buttigieg (till vänster) över Sanders och otydliga resultat från många valdistrikt, menar nyhetsbyrån AP att det inte går att ultysa en vinnare i nomineringsvalet i Iowa.
Bild: snapshot/Future Image/D.Van Tine

Efter tre dagars försening är rösterna i Demokraternas nomineringsval i Iowa äntligen räknade. Enligt de resultaten har Pete Buttigieg segrat över Bernie Sanders med bara en tiondedels procentenhet. Resultaten från en del valdistrikt är inte tillförlitliga och Demokraternas ordförande kräver omräkning.

Tidigt på fredag morgon, finsk tid, hade äntligen alla 1 765 valdistrikt redovisat rösterna från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa.

Enligt de här resultaten hade exborgmästaren Pete Buttigieg fått 26,2 procent av delegatrösterna, Vermontsenatorn Bernie Sanders var tvåa med 26,1 procent, Massachusettssenatorn Elizabeth trea med 18,2 och USA:s förre vicepresident Joe Biden på fjärde plats med 15,8 procent av delegatrösterna. Minnessotasenatorn Amy Klobuchar med sina 12,3 procent fick nöja sig med en femte plats.

Enligt nyhetsbyrån AP leder Buttigieg över Sanders med bara 0,09 procentenheter. Samtidigt rapporteras om oklara och otillförlitliga resultat från många valdistrikt.

New York Times rapporterar att över 100 valdistrikt redovisat resultat som är inkonsekventa, bristfälliga eller regelvidriga.

Det här har lett till att varken AP eller flera stora nyhetsmedier vill utlysa någon vinnare i primärvalet i Iowa.

Demokraternas ledare kräver omräkning

Då 97 procent av rösterna i Iowa hade räknats på torsdag kväll hade Demokratiska partiets nationelle ordförande Tom Perez fått nog.

"För att säkerställa allmänhetens förtroende för resultaten, uppmanar jag Demokraterna i Iowa att omedelbart inleda en omräkning", skrev Perez på Twitter.

Senare preciserade han sitt krav med att det inte behövde innebära en fullständig omräkning, men en noggrann granskning av resultaten.

Demokraternas ordförande i Iowa, Troy Price, har sagt att man är beredd på att räkna om rösterna om ett sådant krav också kommer från någon av kandidaterna.

De demokratiska presidentaspiranterna är redan fullt upptagna av kampanjarbete i New Hampshire, delstaten där nästa nomineringsval hålls på tisdagen, den 11 februari.

Källor: New York Times, Washington Post, AP, AFP

Diskussion om artikeln