Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita huset: USA har dödat ledaren för al-Qaida på den Arabiska halvön

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 08:36.
Polisen i Jemen publicerade de här bilderna på Qassim al-Rimi på en affisch där han efterlystes i oktober 2010.
Bildtext Polisen i Jemen publicerade de här bilderna på Qassim al-Rimi på en affisch där han efterlystes i oktober 2010.

Qassim al-Rimi, ledaren för terrorrörelsen al-Qaida på Arabiska halvön, har dödats i en amerikansk militäroperation i Jemen. Det bekräftas av Vita huset.

New York Times rapporterade redan för en vecka sedan att amerikanska myndigheter trodde att al-Rimi dödats i en drönarattack.

I ett skriftligt uttalande på sin hemsida uppger nu Vita huset att Qassim al-Rimi "framgångsrikt eliminerats" i en antiterroroperation som genomförts i Jemen på uppdrag av president Trump.

I uttalandet påstås att Qassim al-Rimi (vars namn också stavas Qasim al-Raymi) grundade al-Qaida på Arabiska halvön och att han är al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiris högra hand.

Enligt de flesta andra källor grundades al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) år 2009 av Nasir al-Wuhayshi, som tidigare lett al-Qaida i Jemen, men Qassim al-Rimi var en av al-Wuhayshis närmaste män och har ingått i ledarskiktet också för Aqaps föregångare.

Al-Wuhayshi dödades i en amerikansk drönarattack i juni 2015 och efterträddes av Qassim al-Rimi.

Aqap tog tidigare i februari på sig ett attentat som utfördes på den amerikanska militärbasen Pensacola, i Florida, den 6 december i fjol. Då sköts tre personer ihjäl av en man från Saudiarabien, från det saudiska flygvapnet, som fick träning på den amerikanska militärbasen.

Källor: AP, BBC, New York Times

Diskussion om artikeln