Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Plan med 172 passagerare ombord var nära att bli nedskjutet av syriskt luftvärn nära Damaskus

Från 2020
Uppdaterad 07.02.2020 13:00.
Ett plan av typen Airbus 320 undvek med nöd och näppe att bli träffad av en syrisk luftvärnsmissil nära Damaskus.
Bildtext Ett plan av typen Airbus 320 undvek med nöd och näppe att bli träffad av en syrisk luftvärnsmissil nära Damaskus.

Ett plan av typen Airbus 320 med 172 passagerare ombord var nära att bli nedskjutet i Syrien, enligt det ryska försvarsministeriet. Planet som var på väg från Teheran till Damaskus, var tvunget att nödlanda på en rysk flygbas då det var nära att träffas av en syrisk luftvärnsmissil på torsdag morgon.

Syrien försökte samtidigt skjuta ner ett antal missiler som två israeliska stridsplan hade avfyrat mot mål nära huvudstaden Damaskus, uppger det ryska försvarsministeriets talesman Igor Konashenkov.

- Planet som var på väg att landa, undvek med nöd och näppe den dödliga artillerizonen. Det var tack vare flygledningens snabba, effektiva arbete i Damaskus, som planet kunder eskorteras tryggt till flygbasen Khmeimin, säger Konashenkov.

Passagerarplanet var på väg från Teheran till Damaskus då det syriska luftvärnet öppnade eld i tron att det utgjorde ett hot från Israel. Planet tillhör uppenbarligen det syriska flygbolaget Syrian Cham Wings, som inte ännu har kommenterat incidenten.

Syriskt luftvärn i Damaskus avfyrade tidigt i går morse luftvärnsmissiler mot inkommande israeliska missiler.
Bildtext Syriskt luftvärn i Damaskus avfyrade tidigt i går morse luftvärnsmissiler mot inkommande israeliska missiler.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Konashenkov vältrar över allt ansvar på Israel.

- Den israeliska generalstabens militäroperationer utnyttjar passagerarplan för att skydda sig mot syriska missilsystem. Det är ett typiskt drag för det israeliska flygvapnet, säger den ryska talesmannen.

Enligt honom avfyrade israeliska stridsplan utanför syriskt luftrum, minst åtta missiler mot mål nära den syriska huvudstaden.

- Sådana operationer äventyrar hundratals oskyldiga människors liv, säger Igor Konashenko.

Israel kommenterar ej

Israel har inte ännu kommenterat anklagelserna i detalj. Den israeliska försvarsmaktens talesperson Hidai Zilbermann säger bara att man är medveten om rapporterna om flygattacker, men att man inte vill kommentera dem enligt långvarig praxis.

Ryssland kom med liknande anklagelser även år 2018, då syriskt luftvärn sköt ner ett ryskt militärplan av misstag, samtidigt som syrierna försvarade sig mot en israelisk flygattack. Israel avvisade då anklagelserna och betvivlade att det skulle vara möjligt att använda andra plan som skydd för israeliska attacker.

Iran medgav för knappt en månad sedan att det sköt ner ett ukrainskt passagerarplan med 176 personer ombord i huvudstaden Teheran.

Misstaget orsakades av att Teherans luftvärn var på helspänn på grund av iranska missilattacker mot amerikanska baser i Irak, som utfördes under samma morgon.

Källor:Reuters, Tass

Diskussion om artikeln