Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovanligt många drunknade i januari i år – Livräddningsförbundet varnar för svag och oberäknelig is

Från 2020
isbeklädd sjö (Saimen). Bilden är tagen uppifrån med en drönare.
Bildtext Så här såg isen ut på Saimen i mitten av januari i år.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Betydligt fler drunknade i januari i år än ifjol, visar preliminär statistik som Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund (FSL) samlat ihop på basis av medieuppgifter om antalet drunknade.

Enligt FSL:s uppgifter drunknade nio personer i januari i år, medan två drunknade i januari ifjol.

Fem av dem som drunknade i januari i år var män och två var kvinnor. I två av fallen fanns inga uppgifter om personens kön. Sex av drunkningsfallen skedde så att personen gick igenom isen och ett av fallen skedde utomlands. Händelseförloppet var oklart i två av fallen.

Ett av fallen skedde i södra Finland, fyra i östra Finland och sammanlagt tre fall skedde i västra och i inre Finland.

Det är Statistikcentralen som är den officiella instans som bokför dödsorsaker, och den senaste statistiken är från 2018.

Isen svagare än vanligt

Simundervisnings- och livräddningsförbundet betonar att isläget varierar mycket i landet just nu.

I landets södra och mellersta delar är isen svagare än vanligt och isen på älvar och åar är mycket svag just nu. Havsisen är också tunnare än vad den i genomsnitt brukar varar den här tiden på året.

Hur du kan förebygga drunkningsolyckor:

– Isläget har i början av året varit exceptionellt svagt på grund av vädret. Fler personer än vanligt har drunknat till följd av att de gått igenom isen och det har också skett flera farliga situationer, säger FSL:s utbildningsplanerare Anne Hiltunen i ett pressmeddelande.

"Undvik isen om du inte är helt säker att den bär"

Hiltunen påminner om vikten av att vara medveten om riskerna då man rör sig på isen. Det är också viktigt att man vet hur man ska utrusta sig för att vara ute på isen.

– Man borde undvika att röra sig på isen om man inte är helt säker på att den bär. Man ska överlag alltid vara beredd på att isen plötsligt kan svika en, säger Hiltunen.

Sprickor i isen gör isen svagare även om sprickorna inte skulle gå igenom hela isen. FSL uppger att man ska vara försiktig på isen då man till exempel rör sig på åar, sjöar, floder, farleder, under broar och i närheten av bryggor på grund av vattenströmmarna.

Enligt FSL ska man åtminstone ha med sig isdubbar då man rör sig på isen. Helst ska man inte vara ensam på isen och det kan vara bra att ha med sig extrakläder och en telefon vattentätt packade i en väska, enligt Hiltunen.

Hur du ska agera då någon är i nöd:

Diskussion om artikeln