Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan den unga homosexuella krigsveteranen "Pete" ta sig hela vägen fram till Vita huset? För ett år sedan var han okänd

Från 2020
Uppdaterad 10.02.2020 11:17.
Pete Buttigieg
Bildtext Pete Buttigieg fick vind i seglen i Iowa.
Bild: AFP / Lehtikuva

För ett år sedan var han en relativt okänd figur i USA. Och nu segrade han – kanske lite överraskande – i primärvalet i Iowa. Frågan är om Pete Buttigieg faktiskt kan klara sig hela vägen fram till Vita huset.

Han är yngst i den demokratiska kandidatskaran kandidat och han är homosexuell och han är krigsveteran – den 38 år gamla Pete Buttigieg.

Det är han som har det krångliga namnet som få kan uttala. Ett namn som för övrigt härstammar från Malta. På hans valplakat står det bara "Pete 2020". Pete är lätt att uttala.

Själv säger han att människor i början jonglerade med hans namn men att de småningom löste hans problem genom att börja kalla honom borgmästaren Pete.

För ett år sedan visste knappt någon i USA vem han var. En proper, kanske lite tråkig, kostymklädd ung man. En man från den demokratiska mitten – men ändå så där lite progressiv.

Nu hör han till de fyra populäraste presidentkandidaterna inför presidentvalet i USA. Och i primärvalet i delstaten Iowa kom han på första plats.

Populär bland pensionärerna

Pete Buttigieg växte upp i småstaden South Bend i Indiana, och studerade vid Harvard och Oxford. År 2012 blev han borgmästare i sin hemstad.

Han tjänstgjorde år 2014 i sju månader i den amerikanska armén i Afghanistan – vilket är något som han ofta gärna nämner.

Det är möjligt att hans bakgrund i militären också appellerar till väljare som annars skulle rösta på Donald Trump.

Något som kanske är lite överraskande är att det i primärvalssammanhang har visat sig att den yngsta kandidaten – alltså Pete Buttigieg – är pensionärernas favorit.

Och samtidigt har det faktiskt visat sig att hans – i det här skedet – starkaste motkandidat, den äldsta kandidaten, Bernie Sanders, är den populäraste kandidaten bland unga människor.

Om Pete Buttigieg blir USA:s nästa president blir han den yngsta och den första öppet homosexuella presidenten. Han har varit gift sedan 2018 med en man som han träffade år 2015.

Som kuriosa kan nämnas att han är ytterst språkkunnig: Han talar franska, spanska, italienska, maltesiska, arabiska, norska och dari, uppger BBC.

 Pete Buttigieg
Bildtext Han är inte särskilt radikal
Bild: AFP / Lehtikuva

Han ger ett "snällt" intryck

Pete Buttigieg ger ett allmänt "snällt" intryck. Han efterlyser respekt för sina politiska motståndare och ett enande av landet.

Han säger att han vill bekämpa korruptionen i Washington. Klimatfrågor står också honom nära.

Han talar gärna om en förändring men han tar avstånd från Bernie Sanders, jämfört med honom mer radikala, linje.

Och en större kontrast till den sittande presidenten Donald Trump kan man knappast tänka sig.

Politiskt ganska oerfaren, har föga stöd bland svarta och latinamerikaner

Pete Buttigieg är mycket populär i sin hemstad men nationellt okänd. Han är politiskt ganska oerfaren.

Och det finns en svaghet som kan hämma hans framgång. Det har nämligen visat sig att Buttigieg inte har något större stöd bland svarta och latinamerikaner.

Om den situationen inte ändras så blir det sannolikt mycket svårt för honom att bli demokraternas kandidat i presidentvalet.

Demokraterna har också tidigare fört in helt nya, unga, okända vindar

Vägen till Vita huset är lång, men Pete Buttigieg påpekar att varje gång under de senaste 50 åren, då Vita huset har härbärgerat en demokratisk president, så har det handlat om en kandidat som har varit ny i den nationella politiken.

Enligt Buttigieg har det varit en person som öppnat dörren för en ny generations ledarskap och som inte är präglad av maktspelet i Washington.

Barack Obama och Bill Clinton var på den yngre sidan, och Jimmy Carter var ett okänt namn.

Pete Buttigiegs huvudkonkurrenter bland demokraterna just nu är alla över 70 och tre av dem är närmare 80.

(Tillägg 10.2.2020: Pete Buttigiegs språkkunskaper)

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP

Diskussion om artikeln